На реставрацію Софійського собору треба 3,5 мільйони


На реставрацію та ремонт Софійського собору в Києві потрібно 3,5 мільйона гривень.

Про це заявив начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко, повідомляє УНІАН.

За його словами, ці кошти мають надійти з Держбюджету, але на сьогодні ще не виділені.

"На реставрацію та ремонт Софійського собору треба 3,5 мільйона гривень. Профінансовано - нічого", - сказав він.

Кухаренко пояснив, що зазвичай період ремонтних робіт - 5-річний, період реставраційних - 10-річний, період "великих потужних робіт" - 20-ти чи 25-річний (наприклад, заміна позолоти).

"Це все відбулося. Нам на Софії Київській перезолотили бані десь 4 роки тому. Пофарбували, відреставрували дзвіницю, позолотили, поставили ікони - дзвіниця в хорошому стані. Зараз настав час відповідного ремонту фасадів", - сказав Кухаренко.

Він наголосив, що на проведення цих робіт, що заплановані відповідним графіком ремонтно-реставраційних робіт заповідника, мають бути виділені цього року відповідні кошти Мінрегіонбудом.

"Мінрегіонбуд всі речі фінансує в заповіднику "Софія Київська", а Київська міська держадміністрація здійснює нагляд за тим, щоб ці роботи правильно проводилися, тобто здійснює функції контролю. Але поки що грошей на цю мету немає", - сказав Кухаренко.

За його словами, можливо, за власні кошти заповідник проведе щорічні після зимові роботи з підфарбовування.

Як відомо, раніше директор національного заповідника "Софія Київська" заявляв, що заповідник вирішив провести ремонтно-реставраційні роботи на фасадах Софійського собору.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ