Черновецький – найбагатший мер Європи



Фото КМДА
Мер Києва Леонід Черновецький - один з найбагатших градоначальників у Європі. Багато колег можуть позаздрити його автопарку та нерухомості, але є мери і багатші.

Київський мер отримує найскромнішу зарплатню - всього 2540 доларів на місяць, пише "Сегодня".

І, судячи з його декларації за минулий рік, від зарплатні мера він не відмовився, хоча неодноразово заявляв, що працює за символічну гривню, а весь заробіток віддає на благодійність.

А от нью-йоркський колега Черновецького Майкл Блумберг теж давав таку обіцянку і дотримався її, беручи зарплату в 1 долар на рік.

Блумберг - найзаможніший мер у світі. Його стан оцінюють в 16 мільярдів доларів, і він займає 17 місце в списку мільярдерів, який щорічно складає журнал Forbes. Блумберг заснував свою компанію новин, яка зараз включає телеканал Bloomberg, агентство новин, радіо та інтернет-ресурси.

У мера Нью-Йорка є вілли на Бермудах, у Флориді, Колорадо і в Лондоні, а також два приватних літака.

Майно Черновецького скромніше, але в той же час набагато розкішніше ніж у його європейських колег.

Наприклад, київський мер виглядає справжнім магнатом у порівнянні з мером Варшави Ханной Гроткевіч-Вальц, у якої є будинок в столиці Польщі - у  200 кв. м, квартира - 78 кв. м і "Вольво XL 90" 2004 року випуску.

Тоді як Черновецький може похвастатися земельними ділянками в с. Козин Обухівського району (1470 кв. м, там знаходиться його триповерховий будинок), особняками у Житомирі та Кіровограді. Крім того, у нього є чотири машини: "Роллс-Ройс Фантом", "Мерседес" (кубик), "Мерседес S-600", а також ГАЗ-14 ("Чайка" Щербицького), а також вертоліт і невеликий літак. Про авіатранспорт в декларації немає і слова, однак про придбання "крил" заявляв сам київський мер.

Бідніший за Черновецького і його московський колега Юрій Лужков, не зважаючи на те, що його офіційна зарплата в кілька разів більша, ніж у Черновецького - понад 9 тисяч доларів.

У його власності лише невеликий дачний будиночок (62 кв. м), четверта частина квартири в Москві, автомобіль ГАЗ 69-Е та Автоприцеп.

Лужков взагалі жив би в бідності, якби не його дружина Олена Батуріна, президент будівельної компанії "Інтеко", статки якої оцінюють в 900 мільйонів доларів. Мільярдер і чоловік її сестри - Володимир Євтушенко, голова Ради директорів ВАТ АФК "Система", матеріальний стан якого оцінюють в1,2 мільярда.

Сам же Лужков в декларації за минулий рік вказав лише 194 тисячі доларів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ