Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4a3890129725d/
Українська правда
Київ

"Київенерго" не вигідно, щоб кияни сиділи без води

17.06.2009  10:48


"Київенерго" шукає альтернативні механізми розрахунків з енергозабезпечення Києва, які дозволять гарантувати безперебійну поставку енергії споживачам компанії. 

У зв'язку з примусовим обмеженням поставок газу на ТЕЦ "Київенерго" із сторони газопостачальних компаній і неадекватним зростанням ціни на мазут, вироблення як теплової, так і електричної енергії стає збитковим для енергокомпанії, повідомляє прес-служба компанії.

До того ж така ситуація, за словами фінансового директора "Київенерго" Михайла Уткіна, ставить під загрозу надійність київського енерговузла через постійну зміну схем вироблення і постачання енергії. 

Основна причина – кругова заборгованість між Київенерго, КМДА і газопостачальниками. 

"Кияни залишаються без гарячої води, яку вони хотіли б купувати, але не можуть із незалежних від них причин. Не вигідна така ситуація і Київенерго. Не постачаючи тепло киянам енергокомпанія зазнає ще більші збитки, оскільки надає рахунки своїм споживачам ЖЕКам тільки за фактично використану енергію",- сказав Уткін. 

Він наголосив, що подібна ситуація складається і з електроенергією. 

"Раніше прибуток компанії від виробництва електроенергії вирівнював баланс усередині компанії і "перекривав" збитковість від діяльності по виробництву тепла. Сьогодні для Київенерго виробляти електроенергію, використовуючи мазут украй збитково", - заявив технічний директор енергокомпанії. 

У зв’язку з цим, Київенерго пропонує НКРЕ погоджувати нові умови роботи компанії по виробництву електроенергії. У цьому випадку компанія вимушена перейти від ринкового механізму ціноутворення на електроенергію до регульованого державою.

"У цьому випадку компанія відмовляється від можливості отримання додаткового прибутку. Компанія вимушена піти на такий крок, оскільки від неї залежить забезпечення киян енергією. До того ж таке альтернативне рішення ніяк не позначиться на споживачах", - додав Уткін.

Ключові цифри розрахунків по енергопостачанню між сторонами: Київенерго заборгувало за газ постачальним компаніям 594 мільйони гривень. При цьому, борг КГГА перед Київенерго по різниці між реальною вартістю теплової енергії і тарифами, які встановила столична влада складає 1,2 мільярда гривень. 

Борг за теплоенергію основних споживачів Київенерго - ЖЕКів (ОСББ та інших обслуговуючих і керуючих житловим фондом компаній) складає – 906 мільйонів гривень. 

Борг споживачів за електроенергію перед Київенерго - 839 мільйонів гривень. З них – 510 мільйонів – заборгованість Київводоканала. 

Вартість одного дня забезпечення споживачів Києва теплоенергією в опалювальний період - 15-20 мільйонів гривень на день. Середня вартість одного дня забезпечення споживачів Києва теплоенергією для отримання гарячої води у міжопалювальний період – 3 мільйони гривень.

Як выдомо, 16 червня о 15.00 ДК "Укртрансгаз" приступила до зниження вихідного тиску газу через газорозподільні станції (ГРС) київського кільця.

Раніше "Київгаз" заявляв, що "Київенерго" може залишитися без газу, а кияни без гарячої води у зв'язку з боргом енергокомпанії перед "Газом України" у понад 590 мільйонів гривень.

"Українська правда. Київ"

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.