Через тиждень Київ може залишитися без світла


АК "Київенерго" зупинила роботу одного з двох працюючих блоків ТЕЦ-5 через критичну ситуацію із закупівлею топкового мазуту, яка склалася на теплоелектроцентралях компанії.

Станом на 10 червня загальний залишок мазуту на ТЕЦ-5 становить 13 558 тонн. Такого залишку мазуту вистачить лише на 7 діб, повідомляє прес-служба "Київенерго".

Адже витрати мазуту за добу у разі роботи існуючого складу обладнання становлять близько 1 500 тонн.

За словами голови правління "Київенерго" Едуарда Соколовського, зупинка одного блоку ТЕЦ-5 дозволить зекономити паливо та "виграти" трохи часу для вирішення питання щодо постачання мазуту або поновлення постачання газу.

"У разі невирішення питання із постачанням палива у найкоротші терміни, зупинення останнього блоку ТЕЦ-5 призведе до надзвичайних наслідків з можливим розвалом київського енерговузла та знеструмлення великої кількості споживачів", - сказав Соколовський.

За його словами, починаючи з квітня 2009 року постачальники, з якими "Київенерго" має прямі договори, підвищують ціну топкового мазуту.

"2300 гривень - це гранична вартість мазуту, який може використовувати "Київенерго". При вищих показниках, виробництво електроенергії вже стає збитковим. Наразі ціна однієї тонни мазуту складає 3600 гривень. Закупівля мазуту за такими цінами поставить під загрозу здійснення безперебійного енергозабезпечення міста", - сказав Соколовський.

З приводу надзвичайної ситуації керівництво "Київенерго" офіційно звернулося до міністра палива та енергетики України Юрія Продана з проханням законодавчо затвердити обсяг топкового мазуту, який українські нафтопереробні заводи повинні щомісяця спрямовувати для реалізації на внутрішньому ринку.

Як відзначають в "Київенерго", з січня 2009 газопостачальні організації примусово скоротили постачання природного газу на теплоелектроцентралі АК "Київенерго".

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ