Столична підземка: без вагонів і з боргами?


Керівництво КП "Київський метрополітен" прогнозує у 2008 році збитки у розмірі 120 мільйонів гривень та справжню катастрофу з рухомим складом.

Про це заявив начальник підземки Петро Мірошников, пише "Ділова столиця".  

Причиною цього, за його словами, стала позиція міської адміністрації, що вирішила перекласти на компанію витрати не тільки з експлуатації, але і частково із розвитку.

Як відзначив начальник метрополітену, вже сьогодні для забезпечення нормативного інтервалу руху на Сирецько-Печерській лінії не вистачає 50 вагонів (10 поїздів), а на Куренівсько-Червоноармійській гілці нормальний інтервал руху в 90 секунд зберігається лише завдяки затримці здачі в експлуатацію трьох нових станцій.

Після їх запуску, який має відбутися наступного року, буде потрібно ще 50 додаткових вагонів.

Якщо врахувати зношення діючого рухомого складу, то в 2010 році місту необхідно придбати, як мінімум, 200 нових вагонів.

"До кінця 2009 року закінчуються терміни експлуатації 183 вагонів, із яких 103 підлягають безумовному списанню, а працездатність інших 80 вдасться продовжити до 2012 року", - сказав Мірошников.

Як відомо, Київрада дозволила метрополітену упродовж 2009-2010 років купити 100 вагонів за лізинговою схемою. Для цього вже зараз необхідно внести перший авансовий платіж у розмірі 113 мільйонів гривень, закладених у спецфонді бюджету-2009 на купівлю рухомого складу.

Решта суми поділена на чотири платежі протягом 2010-2014 років, кожен з яких складе близько 250 мільйонів гривень. Таким чином, загальна вартість вагонів для міської скарбниці складе трохи більше 1,1 мільярда гривень.

В оголошеному тендері беруть участь три заводи-виробники: вітчизняний Крюківській, що пропонує свою продукцію по 9,2 мільйона гривень за ведучий і 8,2 мільйона гривень за звичайний вагон, Митіщинський ($1 мільйон за ведучий і $900 тисяч за звичайний) і пітерський "Вагонмаш" ($995 тисяч за ведучий і $890 тисяч за звичайний).

Проблема полягає в тому, що вагони, які купуються, можуть бути віднесені до основних фондів метрополітену тільки за їх номінальною вартістю.

Решта грошей, які перераховуватимуться лізингодавцю, за словами голова фінансового управління КМДА Віктора Падалки, належить до фінансових витрат і не може бути профінансована із спецфонду міського бюджету.

"В загальному фонді бюджету, з якого можуть бути профінансовані ці витрати, на дані цілі кошти не передбачені", - сказав Падалка.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ