Метро на Теремки до Дня Києва не доїде



Фото "Газети по-київськи"
Три станції столичної підземки - "Деміївська", "Голосіїська" та "Васильківська", - які раніше обіцяли здати Дня Києва, не готові до введення в експлуатацію.

Про це у коментарі "Українській правді. Київ" заявив начальник прес-служби ВАТ "Київметробуд" Валентин Кейбіс.

"Ситуація у нас така, що метро до Дня Києва здане не буде, бо у нас традиційно немає коштів. Нам іще 48 мільйонів винні за станцію, яку ми здавали до минулого дня Києва - Червоний хутір. А загальний борг становить близько 200 мільйонів", - сказав Кейбіс.

За його словами, станції майже готові, однак за кілька днів їх не зможуть закінчити.

"Грошей немає. І це незважаючи на те, що станції готові вже на 95-97%. Роботи у цілому йдуть, але дуже повільно. Охорона стоїть, бо нині є багато людей, які полюють на кабелі, кольорові метали", - сказав начальник прес-служби "Київметробуду".

Що стосується станції Голосіївська, яку раніше підтоплювало, то на сьогодні такої проблеми, за словами Кейбіса, немає.

"ЇЇ (станцію) навіть хочуть перекрити зовсім, щоб можна було над нею дорогу будувати", 0- наголосив він.

Інформацію про те, що станції за повного фінансування зможуть здати лише до кінця літа підтвердили і в Дирекції будівництва метрополітену.

"До дня Києва здано нічого не буде. На сьогодні ведуться роботи, але дуже мізерні. Це в основному технічні - відкачка води, наприклад. Але це ж лише 5% від того, що необхідно було б виконувати", - сказав директор Дирекції будівництва метро Михайло Оленюк.

Він наголосив, що на станціях ще дуже багато роботи, а про майже повну готовність говорити зарано.

"Це про "Деміївську" можна сказати, що вона готова на 95%, а "Голосіївська" - менше, "Васильківська" - ще менше. Можна говорити про майже виконані будівельні роботи, але і тут не все ще. Наприклад, не закриті тупики у сторону "Виставкового центру". А є ж іще роботи зі встановлення обладнання, турнікетів..", - сказав Оленюк.

За його словами, уся проблема у фінансуванні.

"За цей рік профінансували минулі борги перед "Метробудом". Це 77 мільйонів і сьогодні ніби має бути ще 10 мільйонів", - сказав Оленюк, додавши, що є ще борг за станцію "Червоний хутір".

Що стосується коштів, які Кабмін виділив зі стабфонду на будівництво підземки, то цих грошей поки що не отримали, однак процедура з оформлення платежів проходить.

"Ця програма проходить. Ми зараз з Мінекономіки затверджуємо титули, тож сподіваємося, що скоро отримаємо кошти", - сказав Оленюк, однак наголосив, що для закінчення робіт ще потрібні сотні мільйонів.

На запитання, чи реально здати станції до Дня Незалежності, Оленюк сказав: "Так як ми бачимо, то за умови повного своєчасного фінансування, це можливо".

Як відомо, раніше виконуючий обв'язки міського голови Анатолій Голубченко звернувся до прем'єра Юлії Тимошенко з проханням виділити 10 мільйонів гривень на спорудження пам'ятника Івану Мазепі. Гроші Голубченко пропонував взяти з коштів, виділених Кабміном зі стабфонду на будівництво метро.

Столична влада обіцяла здати три станції - "Голосіївську", "Деміївську" і "Васильківську" - у 2008 році. Однак згодом дата введення об'єктів кілька разів переносилась. Самі метробудівці  неодноразово заявляли про можливість замороження будівництва у зв'язку з відсутністю коштів.

Новою датою здачі трьох станцій метро називали 24 серпня, однак нині обіцяють закінчити будівництво до кінця року.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ