Кирилівську церкву рятуватиме вся Європа


Церкві Святого Кирила у Києві загрожує небезпека руйнації і просідання фундаменту.

За словами історика Ірини Марголіної, яка понад 20 років досліджує Кирилівську церкву, ситуація погіршується через ґрунтові води та зрушення порід під пам'яткою. Саме вони спричиняють просідання, руйнування стін і фундаменту храму.

Незважаючи на культурне і релігійне значення церкви, держава не має достатньо коштів для повномасштабних відновлювальних і реставраційних робіт, повідомляє "Радіо "Свобода".

Щоб зберегти пам'ятку, гроші доводиться збирати "усім миром". Допомогти українським науковцям зголосились французькі спонсори, а реставратори використовуватимуть технології, розроблені болгарськими і польськими колегами.

"Останнім часом дуже багато коштів витрачено на реставрацію цієї пам'ятки. Знайдено меценатів, завдяки яким зроблено гідроізоляцію навколо церкви, це - українсько-французька велика фірма. Гідроізоляції пам'ятка потребувала довгі й довгі роки: волога вже "просякала" стіни храму, почав руйнуватися фресковий та олійний живопис. Завдяки підтримці інших меценатів - фірми з Німеччини - проведено осушення від надмірної вологи у стінах", - сказала Марголіна.

За її словами, нині продовжуються науково-дослідні роботи у Кирилівській церкві, а на другому поверсі - на хорах - тривають реставрації композиції, написаної Михайлом Врубелем.

Серед експертів, які долучились до порятунку шедеврів Кирилівської церкви та самого храму - не лише українці. Наприклад, роботи з гідроізоляції, укріплення фундаментів проводяться за допомоги реставратора Івана Славова. Його команда консультує українських колег, адже в Україні, як і в Болгарії відчутна нестача державного фінансування робіт.

"Ми вважаємо, що допомогу в утриманні і реставрації визначних історичних пам'яток повинна надавати влада, це не лише добра воля меценатів. Тож думаємо, як нам спільно лобіювати інтереси історико-реставраційної справи перед урядами і керівництвами наших держав", - сказав Славов.

Дослідження та реставраційні роботи у Кирилівському храмі, за підтримки європейських меценатів, експерти називають справжнім європейським досвідом у збереженні спільної історичної спадщини.

Як відомо, Церква Святого Кирила у Києві - це єдиний у Східній Європі храм з подвійним призначенням: місце для молитов і невелика фортеця. Крім того, це усипальниця чернігівського князівського роду Ольговичів.

Церква збудована у 12-му столітті. На її стінах збережено унікальні розписи трьох епох: фрески доби Київської Русі; темперний портрет ХVІІ століття і роботи художників ХІХ століття, серед яких й ікони та розписи знаменитого Михайла Врубеля.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ