Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4a110f7fa532a/
Українська правда
Київ

З Києва вирішили прибрати "ртутну бочку"?

18.05.2009  10:34


На колишньому заводі "Радикал" цілі калюжі ртуті. Поблизу заводу ринок і офісні приміщення, тож люди постійно вдихають небезпечні випари. Фото www.panoramio.com
У Києві на території колишнього заводу "Радика" проводиться екологічна санація понад ста корпусів, будівель та споруд з прилеглою до них територією.

Як повідомляє прес-служба КМДА, основними заходами санації є: розробка плану очищення від ртуті корпусів і прилеглої території; проведення демеркуризації корпусів та прилеглої території та утилізація особливо небезпечних залишків хімічних продуктів.

За інформацією Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА, наступними заходами передбачено продовження екологічної санації (оздоровлення) території та об'єктів ВАТ "Радикал", відновлення електрогосподарства, водогону, каналізації а також ремонту доріг, огорожі тощо.

[L]Наразі робітники ТОВ "Микитртуть" проводять роботи зі збору та перевезення на "Микитртуть"(м. Горлівка) шламів, що містять ртуть з метою подальшої переробки та утилізації.

Згідно з планом санації наступним кроком є виділення з колишніх структурних підрозділів ВАТ "Радикал" в об'єкти для остаточної консервації або відправки на захоронення. Найважливішими з таких об'єктів є корпуси цеху електролізу, які безпосередньо мали контакт з металевою ртуттю.

Як відомо, у 50-і роки "Радикал" почав виготовляти хлор, бертолетову сіль, соляну і сірчану кислоту, а також каустичну соду. Використовували ртуть. Наприкінці 90-х завод збанкрутував. У 1998 році на його території (завод займає 60 га) зберігалося 134,6 т ртуті, 109 т сірчаної кислоти, 44 т ртутних шламів, 62 т соляної кислоти, 12,5 т аміаку і близько 2500 т інших відходів.

Демонтажем ртутного цеху займався харківський підрозділ рятувальників. Усю видиму ртуть - 120 тонн - вони вивезли для переробки на ртутний комбінат у Горлівку. Але в ґрунтах під цехом залишилося ще близько 200 тонн небезпечного металу, який не був зібраний та утилізований.

"Українська правда. Київ"

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.