З Києво-Печерської Лаври хочуть відселити усіх зайвих


Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Парламенту підтримати проект постанови "Про збереження комплексу Києво-Печерської Лаври та подальший розвиток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника".

Ініціаторами цього документу виступили самі члени парламентського комітету, народні депутати України В.Яворівський, М.Косів, П.Мовчан, Я.Федорчук, Я.Кендзьор та інші, пише муніципальна газета "Хрещатик".

Проект Постанови № 4378 від 16.04.2009 року був зареєстрований у Парламенті за наслідками виїзного засідання Комітету культури і духовності до Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника 7 квітня. Комітет, провівши виїзне засідання, дійшов висновку про доволі несприятливі умови подальшого збереження Києво-Печерської Лаври як унікальної пам'ятки світового значення.

У зв'язку з цим Комітет запропонував "низку заходів організаційного, архітектурно-містобудівного та програмного характеру з метою збереження унікальної пам'ятки українського народу - Києво-Печерської Лаври".

Зокрема, народні депутати пропонують передати весь комплекс Києво-Печерської Лаври у державну власність та до сфери управління Міністерства культури і туризму України.

Крім того, члени комітету пропонують переглянути доцільність перебування та відселити з території заповідника установи й заклади, діяльність яких безпосередньо не пов'язана з виконанням статутних завдань заповідника, а їх існування на території Києво-Печерської Лаври не можна вважати історично зумовленим.

Також проект Постанови передбачає розробку нового Генерального плану Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в межах його охоронних зон.

Парламентарі пропонують перевірити відповідність вимогам закону про охорону культурної спадщини, земельного кодексу та інших законодавчих актів у сфері охорони культурної спадщини проектної документації, відведення земельних ділянок, сучасну забудову, приватизацію всіх об'єктів, що знаходяться на території заповідника і в межах його охоронних зон.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ