Черновецький продасть квартири за півціни. Пільговикам



Столична влада затвердила Порядок передачі квартир для багатодітних родин і інших пільгових категорій громадян за програмою "50х50".

Згідно з цим документом багатодітні родини (із трьома і більш дітьми) включені в число пільгових категорій, що мають право скористатися програмою будівництва житла "50х50", пише "Газета по-київськи".

Програма "50х50" існує в Києві з 1999 року. За цей час квартири за півціни купили близько 5 тисяч осіб - ті, хто має право на першочергове або позачергове отримання житла, але більше 10 років простояли у черзі на його одержання. Зокрема, учителя, працівники ЖЕКів, міліціонери, чорнобильці і т.п.

Але бажаючих скористатися цією програмою таки ставили в чергу, і реально претендувати на одержання квартири за 50% вартості могли лише ті, хто простояв у черзі більш 20 років.

До того ж квартири пропонували лише в споруджуваних будинках. Таким чином люди виступали інвесторами (навпіл з міським бюджетом) їхнього будівництва.

Тепер же влада вирішили продавати за півціни квартири в добудованих будинках. Їх забудовники передають місту безкоштовно, тому закладати гроші в бюджеті на виплату 50% владі не доведеться. А квартири, які  раніше пільговикам видавали безкоштовно, тепер будуть продавати.

За словами начальника Головного управління житлового будівництва Михайла Голиці, перший транш для придбання житла багатодітним родинам - 50 квартир.

"Це експериментальна програма. Ми подивимося, який буде попит, чи захочуть багатодітні родини їх придбати. Може, хтось вирішить чекати і далі безкоштовного житла", - сказав Голиця.

За цією програмою квартира площею 50 кв. м обійдеться черговикові в 121 тисячу гривень Ринкова вартість такого житла, навіть на окраїнах, - більш $50 тисяч. Так що, як пише газета, охочих, мабуть, виявиться чимало.

Інша справа, що не всі пільговики зможуть собі дозволити таку покупку. Справа в тому, що від покупців зазвичай вимагають внести всю суму відразу протягом 10 днів. Далеко не в усіх є такі гроші, тим більше під час кризи.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ