В Андріївській церкві дозволили щоденні богослужіння


Кабінет міністрів оприлюднив постанову "Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2001 р. № 1005", якою дозволив проведення богослужінь в Андріївській церкві.

Зокрема, згідно з документом, щоденно проводити службу у Андріївській церкві Національного заповідника "Софія Київська" може патріархія Української автокефальної православної церкви.

Як пише "Коммерсант", дотепер храм дозволялося використовувати лише на великодні свята (два тижні), у дні особливого поминання померлих, ювілейних і пам'ятних дат, а також видатних державних і церковних подій.

До того ж, Андріївська церква залишається в переліку споруджень - видатних пам'яток архітектури, які не підлягають передачі в постійне користування релігійним організаціям.

Як відомо, Андріївська церква збудована у 1749-1754 роках. У вересні 1968 року церква відкрилася як музей. У 1992-2000 роках була закрита на реставрацію. У 2000 році УАПЦ почала використовувати храм для проведення богослужінь.

У травні минулого року в секретаріаті президента відбулася зустріч його представників із дирекцією заповідника "Софія Київська" і настоятелем УАПЦ митрополитом Мефодієм, на якій було прийняте рішення про передачу Андріївської церкви на баланс УАПЦ.

Член комітету Верховної ради з питань культури і духовності Павло Мовчан (БЮТ) вважає передачу Андріївської церкви у власність УАПЦ передчасною.

"Спочатку храм потрібно упорядкувати. Релігійні громади не здатні самостійно справитися з реставрацією", - заявив Мовчан.

Він нагадав, що Андріївська церква знаходиться в аварійному стані.

За словами Мовчана, "передати Андріївську церкву в щоденне використання означає передати її на руйнування".  

Як повідомлялося раніше, Андріївська церква опинилася під загрозою зсуву: у її стилобатній частині з'явилися тріщини.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ