Кличко: Через кредит у 900 мільйонів Київ буде закритий для інвестицій і Євро-2012


Лідер однойменного Блоку Віталій Кличко заявляє, що Києву надають негативний прогноз  щодо інвестиційного потенціалу через взяття багатомільйонного кредиту.

За його словами, заява влади про кредит в 900 мільйонів гривень на погашення боргів "Київенерго" перед "Нафтогаз України" може вилитись у негативні рейтинги України в світі, повідомляє прес-служба Блоку.

"Мер столиці, міста, яке виборює право приймати фінал Євро-2012, своїми діями посилює негативні тенденції розвитку економіки країни - зменшує її інвестиційну привабливість в умовах кризи", - сказав Кличко.

За його словами, міжнародна рейтингова агенція  Standard&Poor`s назвала рішення столичної влади про залучення двох банківських кредитів "неочікуваним", й у зв'язку з цим, може бути переглянуто рішення про рейтинг Києва.

"Блок Кличка - єдина політична сила, що застерігала Черновецького від такого необачливого кроку. Ми попереджали про невідворотні наслідки для киян та України загалом через взяття такого кредиту. Черновецький своїми діями стрімко обвалює політичний рейтинг, але це не означає, що за ним у прірву має потрапити все місто", - заявив Кличко. 

Він відзначив, що через свій непрофесіоналізм,  влада  не лише знизила рейтинг Києва для світових інвесторів напередодні Євро-2012, але й загнала в боргову яму міську громаду.

"По-перше, 900 мільйонів гривень під заставу половини будівель міста - незаконний крок, оцінку якому мають надати правоохоронні органи. По-друге, на погашення  відсотків по ньому з киян лише цього року візьмуть 200 мільйонів гривень, звісно, за рахунок введення  нових  поборів та податків", - наголосив Кличко. 

Лідер Блоку називає ситуацію в Києві катастрофічною, адже метро та дороги не будуються, медицина ледве дихає, не виплачуються соціальні виплати, гарантовані державою.

За словами Кличка, Черновецький з кожним днем наближає Київ до стану банкрутства, і місту вже буде не до Євро-2012.

"Сьогодні наше головне завдання - зберегти для України цей унікальний шанс і гідно провести європейський чемпіонат. Це не лише імідж країни, але й міжнародні інвестиції, які нам вкрай необхідні в ці кризові  часи. Через одну людину - столичного мера -  з його примхами та безвідповідальними діям,  які перетворюють Київ в синонім кризи та занепаду, Україна може позбутися такого права приймати чемпіонат ЄВРО-2012", -  заявив Кличко.

Як відомо, 19 березня Київрада проголосувала за залучення кредиту на суму 1,2 мільярди гривень для погашення різниці в тарифах "Київенерго" під заставу столичної нерухомості. Гроші планували отримати у банку "Хрещатик", однак він спочатку відмовив у наданні позики.

Згодом Кабінет міністрів погодився з пропозицією Київської адміністрації щодо оформлення зобов'язань за кредитами до бюджету Києва  у загальній сумі 1,2 мільярди гривень простими векселями із строком погашення до двох років.

5 квітня банк "Хрещатик" видав Києву кредит 150 мільйонів гривень, а "Альфа-Банк" - 750 мільйонів для погашення заборгованості "Київенерго". 

6 квітня, за словами виконуючого обов'язки міського голови Анатолія Голубченка, уся цю сума була перерахована на відшкодування різниці в тарифах.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ