Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/49ede7888b477/
Українська правда
Київ

Кияни повертаються до комуналок

21.04.2009  18:34

Киянам все частіше доводиться ділити свої квадратні метри зі сторонніми людьми, виставляючи на продаж частину власної квартири.

Як пише "Деловая столица", до цього їх спонукає як наявність кредитів, так і відсутність грошей  через втрату роботи.

За словами директора з маркетингу компанії SV Development Володимира Степенка, цього року в столиці істотно зросла кількість охочих продати частину власної квартири. Якщо в 2008 році в базах агентств нараховувалось лише 50 подібних пропозицій, то нині - 150.

Таку тенденцію підтверджує і гендиректор АН "Альянс-Брок" Андрій Сокур. За його словами, якщо раніше кількість виставлених на продаж кімнат у квартирах складала не більше 0,5% всіх пропозицій їх компанії, то сьогодні вона досягла 2%.

Степенко стверджує, що основною причиною, яка змушує киян продавати частину житла, є наявність відносно невеликого кредиту, повернути який з тих чи інших причин громадяни не в змозі. Інші ріелтори додають, що деякі клієнти просто втратили роботу, внаслідок чого залишилися без коштів для існування.

Разом з тим, не зважаючи на розширення пропозиції в цьому сегменті спостерігається падіння цін, що пов`язане із загальною тенденцією ринку нерухомості в столиці.

Якщо навесні 2008 року придбати кімнату в квартирі з господарями можна було не менше ніж за $50-70 тисяч, то тепер ціна впала в кілька разів. Наприклад, 16 кв. м в двокімнатній квартирі у Дніпровському районі продаються за $16 тисяч, дві кімнати загальною площею 28 кв. м в трикімнатній квартирі на вулиці Лайоша Гавро в Оболонському районі пропонують за $38 тисяч.

Утім, широкий вибір кімнат і їх здешевлення поки мало приваблюють покупців. За даними київських агентств нерухомості, за місяць у цьому сегменті реєструються до десяти операцій, тоді як у сегменті квартир -  100-150.

За словами ріелторів, в окремих випадках придбання кімнати в квартирі, розташованій у центральній частині столиці, клієнти розглядають як довгострокову інвестицію. Згодом вони планують викупити частину житла, яка залишилася, а після кризи, коли ціни знову злетять вгору, заробити на перепродажу.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.