Кияни повертаються до комуналок


Киянам все частіше доводиться ділити свої квадратні метри зі сторонніми людьми, виставляючи на продаж частину власної квартири.

Як пише "Деловая столица", до цього їх спонукає як наявність кредитів, так і відсутність грошей  через втрату роботи.

За словами директора з маркетингу компанії SV Development Володимира Степенка, цього року в столиці істотно зросла кількість охочих продати частину власної квартири. Якщо в 2008 році в базах агентств нараховувалось лише 50 подібних пропозицій, то нині - 150.

Таку тенденцію підтверджує і гендиректор АН "Альянс-Брок" Андрій Сокур. За його словами, якщо раніше кількість виставлених на продаж кімнат у квартирах складала не більше 0,5% всіх пропозицій їх компанії, то сьогодні вона досягла 2%.

Степенко стверджує, що основною причиною, яка змушує киян продавати частину житла, є наявність відносно невеликого кредиту, повернути який з тих чи інших причин громадяни не в змозі. Інші ріелтори додають, що деякі клієнти просто втратили роботу, внаслідок чого залишилися без коштів для існування.

Разом з тим, не зважаючи на розширення пропозиції в цьому сегменті спостерігається падіння цін, що пов`язане із загальною тенденцією ринку нерухомості в столиці.

Якщо навесні 2008 року придбати кімнату в квартирі з господарями можна було не менше ніж за $50-70 тисяч, то тепер ціна впала в кілька разів. Наприклад, 16 кв. м в двокімнатній квартирі у Дніпровському районі продаються за $16 тисяч, дві кімнати загальною площею 28 кв. м в трикімнатній квартирі на вулиці Лайоша Гавро в Оболонському районі пропонують за $38 тисяч.

Утім, широкий вибір кімнат і їх здешевлення поки мало приваблюють покупців. За даними київських агентств нерухомості, за місяць у цьому сегменті реєструються до десяти операцій, тоді як у сегменті квартир -  100-150.

За словами ріелторів, в окремих випадках придбання кімнати в квартирі, розташованій у центральній частині столиці, клієнти розглядають як довгострокову інвестицію. Згодом вони планують викупити частину житла, яка залишилася, а після кризи, коли ціни знову злетять вгору, заробити на перепродажу.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ