У Києві спалили 117 кг героїну


21 квітня на сміттєпереробному заводі "Енергія" на Харківському масиві, за судовими вироками, що набрали силу, знищено 117 кг героїну.

Спалення наркотиків відбулося у присутності  представників ЗМІ та співробітників дипломатичних установ США, Туреччини, Великобританії, Німеччини, Польщі, - країн, у партнерстві із спецслужбами яких СБУ вилучила наркотики й ліквідувала міжнародні злочинні організації, повідомляє прес-центр СБУ.

Як зазначив заступник Голови СБУ Микола Герасименко, у 2007-2008 роках органами СБУ було вилучено понад 700 кг героїну та 47,6 кг кокаїну. Цього року вже вилучено 1,1 кг героїну, 1, 6 кг кокаїну, 7 кг гашишу та понад 13 кг психотропних речовин.

У печі смітника опинився героїн, вилучений у квітні 2007 року, коли СБУ спільно із спецслужбами Німеччини, США і Туреччини завершила багатоходову міжнародну операцію з ліквідації транснаціонального злочинного наркоугруповання.

У результаті останнього етапу операції в одному з центральних районів Києва співробітники СБУ із спецпідрозділом "Альфа" затримали наркокур'єра - громадянина Туреччини Долаша Яшара Мурата.

Іноземець тільки-но встиг завантажити у багажник легкового автомобіля 4 спортивні сумки з брикетами героїну. Ще три аналогічні сумки було знайдено в орендованій ним квартирі. Всього було вилучено 229 упаковок героїну загальною вагою 114 кг.

Щодо затриманого іноземця СБУ порушила кримінальну справу. Слідство встановило, що наркотики в Україну ввезено контрабандним шляхом з Туреччини.

Вироком Шевченківського райсуду Києва Долаша визнано винним, йому призначено покарання у вигляді 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Речові докази у справі, а це - суміші наркотичних засобів, героїн, морфін, ацетилдигідрокодеїн, моноацетилморфін - підлягають знищенню.

Інші учасники злочинної організації перебувають у міжнародному розшуку.

Орієнтовна вартість вилученого у цій справі героїну на чорному ринку становить близько 20 мільйонів гривень.

Знищенню у печі підлягають за вироком суду і 3,5 кг героїну, контрабандно завезеного з території Росії.

СБУ також завершено розслідування кримінальних справ про транзит через територію України з Туреччини у спеціально обладнаних у вантажних автомобілях схованках великих партій героїну - від 70 до 160 кілограмів.

Низка аналогічних кримінальних справ стосовно ліквідованих наркоугруповань зараз перебуває у провадженні слідчих підрозділів регіональних органів СБУ.

Після винесення судами вироків наркотики, що долучені до матеріалів слідства у якості речових доказів, також будуть знищені.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ