Столичною міліцією керуватиме система "Цунамі"


У четвер у ГУ Міністерства внутрішніх справ презентували систему централізованого управління нарядами міліції "Цунамі", вартістю 11,1 мільйона гривень.

Основною метою нововведення є покращення ефективності та якості роботи патрульних нарядів по реагуванню на повідомлення громадян про злочини та правопорушення, а також забезпечення своєчасного попередження протиправних діянь або затримання злочинців по "гарячих слідах", повідомляє прес-служба МВС.

Нова система на екран з картою міста буде виводити місце кожного вчиненого злочину (про який повідомили за телефоном "102") і направлятиме туди найближчу патрульну машину.

Якщо раніше диспетчер, отримавши скаргу по "102", витрачав на оформлення сигналу 5 хвилин, то зараз система справляється з цим за 5 секунд. За новою системно, оператор служби "102" заповнює електронну картку, в якій відображається короткий зміст повідомлення заявника про подію, його анкетні дані, прикмети зловмисників тощо.

Крім цього, до моменту, коли оператор служби "102" підняв трубку телефону на екран монітора вже надається допоміжна інформація про цей номер. Зокрема, на кого він зареєстрований, кількість дзвінків, які раніше були здійснені з цього номеру та з якого приводу, географічне відображення місцезнаходження абонента на електронній карті міста Києва.

Номер телефону громадянина автоматично фіксується в комп'ютері, тому при випадковому обриві зв'язку оператор сам може негайно передзвонити абоненту. Заповнена оператором картка негайно надходить до диспетчерського центру управління нарядами міліції.

З метою відстеження місцезнаходження автопатрульних нарядів, напрямків їх руху, а також приймання-передачі команд, 267 патрульних автомобілів обладнані GPS приймачами "Дрозд-М1".

За допомогою цього пристрою патрульний наряд отримує завдання від диспетчера-чергового в електронному вигляді та має можливість інформувати диспетчера про те, що він приступив до його виконання, прибув на місце пригоди, виконав завдання тощо.

З моменту підтвердження прийому завдання система розпочинає супроводження руху наряду до місця події.

Аби забезпечити оперативний візуальний контроль за основними криміногенними місцями - вулицями, площами, транспортними потоками, а також перегляду записаної інформації під час розкриття злочинів впроваджено систему відеоспостереження.

Зокрема, у центральних районах Києва встановлено та введено в експлуатацію 35 кольорових керованих відеокамер. Параметри відеокамер дозволяють наблизити та ідентифікувати будь-який предмет, розташований на відстані до 200 метрів.

Як відзначив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, подальша робота з удосконалення системи "Цунамі" суттєво підвищить ефективність діяльності столичної міліції.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ