Прокуратура просить Черновецького знайти гроші на ремонт станції аерації


Прокуратура Києва підготувала подання до мера Києва Леоніда Черновецького щодо порушень екологічного законодавства у роботі Бортницької станції аерації. Зокрема, прокуратура має на меті підштовхнути владу переглянути бюджетні витрати і знайти додаткові інвестиції на реконструкцію очисних споруд.  

Про це в інтерв'ю Першому діловому каналу заявив заступник прокурора Києва Вадим Горан, повідомляє прес-служба прокуратури.

За його словами, перевірка діяльності станції виявила системні і грубі порушення екологічного законодавства.

"Є, безумовно, відповідальні чиновники на цій станції. Але навіть найбільш професійний фахівець нічого не зробить без належного фінансування. Що стосується Бортницької станції, то це питання на 90% лежить у площині фінансування або скоріше нефінансування", - сказав Горан.

Він також відзначив, що вирішити дане питання силами міста навряд чи вдасться, оскільки за попередніми оцінками на повноцінну реконструкцію станції необхідно не менше 420 мільйонів євро.

"Ця проблема вже давно перейшла з розряду муніципальних у розряд загальнодержавних. Дніпро забезпечує водою близько третини населення України. Якщо станція дасть збій, нечистоти підуть у річку й отруять водозабори всіх міст, що знаходяться нижче Києва. Така перспектива сьогодні цілком реальна", - сказав Горан.

Заступник прокурора Києва також додав, що бомба уповільненої дії закладена і так званих мулових полях, куди станція скидає тверді залишки, утворені в результаті очищення води.

На сьогоднішній день рівень нечистот у природних сховищах уже перевищує припустиму норму майже в 3 рази.

"Дамби тріскотять по швах. Їх підсипають, але це тільки продовжує агонію. Якщо мул прорве укріплення, наслідки важко прорахувати. У 2006-му було три прориви дамби, у 2008-му - уже шість. Тільки за три місяці поточного року відбулося три таких випадки", - повідомив Горан.

Заступник прокурора упевнений, що проблему БСА можна вирішити за 2-3 роки, якщо почати її вирішувати, якомога швидше. В іншому разі гостей ЄВРО-2012, які прибудуть до аеропорту Бориспіль, буде зустрічати не тільки "дивний" запах, але і "море" каналізаційних стоків.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ