Столичну перекладачку судять за знищення будівельного паркану


6 квітня відбувся суд на перекладачем, засновником та редактором літературознавчого інтернет-видання "Проstory" Євгенією Білорусець.

28-річну Євгенію та двох її сусідів звинувачують у знищенні зеленого будівельного паркану, який восени 2008 року незаконно встановили у їхньому дворі працівники ТОВ "Інвестиційно-будівельна група", повідомляє громадська ініціатива "Збережи старий Київ".

"На одній з акцій протесту проти вандальського будівництва елітної багатоповерхівки по вулиці Гончара сумнозвісний паркан був знищений учасниками акції, серед яких були як мешканці прилеглих будинків, так і активісти громадських та правозахисних організацій", йдеться в повідомленні активістів.  

Позов проти мешканців будівнича компанія подала 19 грудня. Вартість паркану та морального збитку забудовник оцінив у 140 тисяч гривень.

Відповідачами у цій справі проходять троє мешканців прилеглих до будмайданчику будинків: Євгенія Білорусець, Ірина та Ігор Нікіфорови, крім них значиться невідома громадська організація "Софія Київська". 

Перший розгляд цієї справи пройшов 11 лютого, куди ніхто з відповідачів запрошений не був, а 6 квітня у Шевченківському районному суді відбулося перше судове засідання за участю підсудних.  

У справі було оголошено перерву до 7 травня, у зв'язку із тим, що представники ГО "Софія Київська", зазначеної у числі відповідачів, не прийшли на засідання

Адвокат мешканців вулиці Гончара, зауважив, що запрошення до суду, адресоване представникам цього об'єднання, надійшло на адресу відповідачки Євгенії Білорусець, а отже ініціатива "Софія Київська", якщо така існує, не змогла дізнатися про позов.  

За словами активістів, занепокоєння у мешканців викликає не сам позов, а сумніви щодо об'єктивності судді Васильєвої, яка розглядає цю справу. Адже вона не так давно виправдала забудовників за позовом мешканців проти них.

Скандальність будівництва будинку по вулиці Гончара пояснюється тим, що його фундамент розташований на відстані 40-ка метрів від стін національного заповідника "Софія Київська", який занесений до світової спадщини ЮНЕСКО. 

Юридичну активність забудовника мешканці прилеглих до будівництва на Гончара будинків сприймають як один з видів тиску на них. За словами Білорусець, після початку акції протесту проти будівництва, на її адресу неодноразово надходили анонімні погрози з вимогами припинити спротив.

Втім, здаватися члени ініціативної групи мешканців вулиці Гончара не планують.  

Судовий процес продовжиться 7 травня після перерви.  

"Українська правда. Київ"

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ