За тарифи на компослуги взялися АМКУ і МінЖКГ


У вівторок чиновники Антимонопольного комітету України і Міністерства з питань ЖКГ підписалися під спільною програмою реорганізації системи житлово-комунального господарства, щоб не допустити цього року підвищення тарифів у столиці.

Як пише "Комсомольська правда", за останні півроку кияни засипали Міністерство ЖКГ, уряд і АМКУ скаргами на якість послуг ЖЕКів і комунальних підприємств.

Люди далеко не в захваті від планованого підвищення тарифів.

За словами міністра з питань ЖКХ Олексія Кучеренка, проблема в тому, що у сфері ЖКГ немає конкуренції.

"Сфера житлово-комунального господарства надзвичайно монополізована. Ми прагнемо до того, щоб у кожному місті була створена здорова конкуренція", - сказав міністр.

Він підкреслив, що у Києві монополізація сфери ЖКГ найбільш очевидна, а комунальні підприємства в жалюгідному стані. Яскраве підтвердження тому - три масштабні аварії труб за останні два тижнів: на Великій Кільцевій дорозі, на вул. Бальзака і вул. Маршала Гречко.

"Київводоканал" на межі, а тим часом у столиці відбувається штучна монополізація. Якщо не виділяти гроші на капітальний ремонт і не шукати альтернативних шляхів обслуговування водопроводу міста, буде катастрофа", - сказав Кучеренко

Міністр із питань ЖКГ і чиновники АМКУ підписали спільний лист, у якому писали докладний план модернізації житлово-комунальної системи. Зокрема, пропонується переглянути тарифи на компослуги, привести їх до економічно обґрунтованого рівня і запобігти їхньому підвищенню.

Крім того, у листі пропонують виробити новий механізм видачі субсидій, жорстко контролювати ціноутворення, встановити у сфері ЖКГ ринкові відносини, відмовитися від підприємств-монополістів, модернізувати теплову галузь і проводити обов'язкові громадські слухання у кожному будинку з питань цін і рівня наданих комунальних послуг.

Однак столична влада проти таких ініціатив. Начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський пояснив свою позицію тим, що тарифи у Києві вже підготовлені.

"У Києві вже підготовлені проекти тарифів для юросіб, бюджетних організацій і населення. Плату для столичних жителів підвищать у два етапи", - сказав Яструбинський.

За його словами, швидше за все, нові квитанції з цінами, збільшеними на 50%,  кияни отримають уже в липні.

"Потім тарифи будуть приведені до економічно обґрунтованого рівня. Весь процес займе 3-5 місяців", - сказав Яструбинський.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ