У києві збудуть два сміттєспалювальних заводи


Столична влада знайшла інвесторів для будівництва двох малих сміттєспалювальних заводів. Їх потужність складатиме 120-240 тисяч тонн на рік.

Працюватимуть міні-підприємства при діючих котельнях, даючи альтернативне паливо і додаткове тепло для киян, пише муніципальна газета "Хрещатик".

За словами начальника ГУ комунального господарства Михайла Шпарика, попередньо їх розміщення заплановане у Святошинському, Голосіївському або Оболонському районах.

Члени комісії порадили звернути увагу на промислові зони, де вдосталь котелень.

За словами Шпарика, у Києві щороку утворюється 1,3-1,5 мільйона тонн відходів. Тож один завод потужністю 500 тисяч тонн проблеми утилізації не вирішує. А малі заводи здатні знищувати 120-240 тисяч тонн сміття на рік, крім того, якщо їх розмістити практично у кожному районі, не буде необхідності возити сміття вантажівками через усе місто.

Шпарик також наголосив, що коли для зведення великого заводу треба мінімум 5 га землі, малий може розташуватися і на 1,5 га.

Начальник ГУ комунального господарства назвав "заводи абсолютно екологічними", адже 70% шкідливих газів, що виділятимуться при спалюванні, поглинатиме просто у реакторі спеціальне вапно.

Вартість будівництва одного такого об'єкта обійдеться недешево - до 50 мільйонів євро. Проте міні-заводи у Києві пропонується будувати виключно за рахунок інвесторів. Такі, за словами Шпарика, попри кризу, вже є, тож "гріх не скористатися".

До того ж комісія ЖКГ  доручила разом із земельним управлінням визначити потенційні ділянки під будівництво заводів та провести обговорення серед населення.

Шпарик запевнив, що жодної шкоди людям заводи не завдадуть.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ