У Києві закриють завод "Енергія" і будуватимуть інший?


У столиці збудують сучасний, потужний і більш функціональний завод з переробки фільтрату.

Про це заявив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, повідомляє прес-служба КМДА.

"Завод "Енергія" сьогодні працює на застарілому обладнанні, не має відповідної очистки, генерації, тепла. А в рамках реконструкції Бортницької станції аерації ми плануємо будувати мулоспалювальний завод, який буде спалювати частину відходів та утилізувати мул", - сказав Голубченко.

Він відзначив, що два таких заводи не можуть працювати разом, адже це дуже шкідливо для довкілля.

"Зрозуміло, що "Енергія" потребує  значних коштів на реконструкцію, і в той же час не може переробляти шкідливий осад, тож ми вважаємо більш доцільним спрямувати кошти на будівництво нового, сучасного та потужного мулоспалювального заводу", - сказав Голубченко.

Він нагадав, що найближчими роками у Києві заплановано побудувати два нових сміттєспалювальних та один мулоспалювальний заводи, а також комплексно реконструювати Бортницьку станцію аерації.

Водночас, як пише "Газета по-київськи", завод "Енергія" жаліється на нестачу відходів. За словами директора заводу Сергія Крикуна, щоб вивезти тонну сміття на завод, перевізникам потрібно заплатити 100 гривень, а висипати відходи на одному з полігонів за Києвом коштує на 30 гривень дешевше. От всі і заощаджують.

Два казани з чотирьох на заводі простоюють. За добу завод може переробити 800 т відходів, але сьогодні в "грубку" попадає лише 520 т.

"На нинішніх потужностях підприємство виробляє теплову енергію, якої досить, щоб забезпечувати 11 споживачів: школу-інтернат, академію МВС, промислові підприємства", - сказав Крикун.

Він також відзначив, що якщо завод і надалі простоюватиме без роботи, доведеться скоротити 10% працівників. Натомість, якщо зробити реконструкцію і забезпечувати завод сміттям, він зможе виробляти стільки тепла, що вистачить для обігріву цілого мікрорайону.

"На реконструкцію потрібно більше 200 мільйонів гривень. Торік КМДА дала нам 2,8 мільйона і ті потім восени забрала", - сказав Крикун.

"Українська правда. Київ"


powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ