Кільчицька і УПЦ "зійшлися" на виділенні землі


Українська православна церква висловила подяку київській владі за вирішення питання взаємовідносин міських лікарень і православних храмів, які в них знаходяться.

Про це заявив секретар Київської Метрополії УПЦ професор протоієрей Віталій Косовський, повідомляє прес-служба КМДА.

За його словами, каплички організовувалися протягом багатьох років завдяки самовідданій праці священнослужителів, медичного персоналу і доброї волі головних лікарів для потреб хворих, які перебувають на лікуванні.

"Співпраця православних громад та лікарень принесла свої плідні результати, але до цього часу знаходження громад і їх діяльність в багатьох випадках не має юридичного підґрунтя", - зазначив Косовський.

Перший заступник мера Ірена Кільчицька нагадала, що у 23-х лікарнях Києва функціонують 23 храми, 4 з яких розташовані поза межами медичного закладу. Ще 19 каплиць знаходяться безпосередньо в приміщеннях лікувальних установ, з яких тільки 6 мають відповідні договори оренди і сплачують орендну плату в межах компенсації витрат на утримання, 4 - мають угоди про співпрацю, всі інші не мають жодних документів щодо підстав займання приміщень.

"Ірена Кільчицька стала ініціатором проведення спільного засідання головних лікарів і настоятелів лікарняних храмів, за результатами якого було надано доручення керівникам лікарень заключити договори оренди з лікарняними храмами, які знаходять у пристосованих приміщеннях", - сказав Косовський.

Він також додав, що у випадках, де на територіях лікарень побудовані каплиці чи храми, варто поставити питання про початок процедури виділення землі, на якій ці храми споруджено.

"Ми пропонуємо узаконити ці стосунки. Що стосується окремо збудованих храмів, необхідно вирішити всі питання стосовно вводу їх в експлуатацію та визначити власників цих будівель, перевести храми на баланс релігійних організацій та відвести храмам ті ділянки землі, на яких вони розташовані. Ми хочемо, щоб у всіх учасників процесу на руках були договори, і щоб було зрозуміло, на яких підставах і які площі займає та чи інша релігійна організація", - сказала Кільчицька.

Вана додала, що храми в лікувальних установах необхідні, особливо у тих стаціонарних медичних закладах, де проходять лікування тяжко або невиліковно хворі пацієнти, яким вкрай необхідна моральна та духовна підтримка.

"Ми будемо засновувати нові храми та каплиці в тих лікувальних закладах, де вони поки що відсутні. У першу чергу це стосується всіх дитячих медичних закладів, туберкульозних лікарень, лікарень для онкохворих пацієнтів та психоневрологічних лікувальних закладів", - підсумувала Кільчицька.

Як відомо, раніше фракція Блоку Тимошенко у Київраді заявляла про наміри команди мера Києва Леоніда Черновецького ввести орендну плату для лікарняних капличок. За інформацією бютівця Олексія Давиденка, Кільчицька взялася за перегляд орендних та майнових відносин у лікарнях в бік збільшення орендних ставок.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ