Екологи: Києву загрожує "берилієва" катастрофа


Екологи вимагають виділити землю під полігон для поховання небезпечних промислових відходів, у першу черг берилію - речовини 1-го рівня небезпеки.

Це питання обговорювалося на засіданні колегії Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Києві, повідомляє Ліга з посиланням на прес-службу начальника Держуправління Олександра Прогнімака.

За його словами, зараз більше 200 тонн берилієвих відходів зберігаються просто на території підприємства "Захід" у герметичних контейнерах. Екологи неодноразово попереджали, що в таких умовах тримати берилій вкрай небезпечно, тому необхідно виділити ділянку для стаціонарного поховання відходів.

Незважаючи на застереження, місто бариться з рішенням цієї проблеми. Тим часом, експертиза, проведена Інститутом гігієни і медичної екології, показала, що рівень забруднення ґрунту на майданчику, де розташовані контейнери з берилієм, перевищує фонову величину в 7 разів.

За словами Прогнімака, у 2005-2006 роках з Держфонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 450 тисяч гривень для створення пункту тимчасового збереження контейнерів з берилієвими відходами в технологічному корпусі "Заходу".

"Але ці тимчасові заходи -  крапля в морі. Щоб уникнути надзвичайної ситуації в Києві, необхідно на державному рівні вирішити питання створення спецполігону за межею міста", - впевнений Прогнімак.

Берилієві відходи на "Заході" - не єдина "гаряча точка" столиці. У критичній ситуації перебуває і Бортницька станція аерації, більшість очисних споруд якої давно зношені і вимагають капітального ремонту.

"Протягом багатьох років фінансування ремонту обмежується виділенням коштів на розробку проекту реконструкції БСА, на цьому процес звичайно стопориться. Якщо дамби на мулових полях станції прорве, усі каналізаційні стоки підуть у Дніпро, а це загрожує Києву екологічною катастрофою", - відзначив Прогнімак.

За його словами, у цій ситуації не можна чекати, тому на засіданні колегії Дерджуправління було прийнято рішення просити Київраду про негайне фінансування реконструкції станції аерації".

Крім того, за словами головного еколога Києва, у 2009 році потрібно зробити все можливе для запуску проектів будівництва Подільсько-Вигурівської лінії метро від станції "Глибочицька" до станції "Райдужна" і першої черги Лівобережної лінії метрополітену "Троєщина-Осокорки". Перехід на електротранспорт дозволить зменшити рівень забруднення повітря в столиці.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ