Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/49a3b45547605/
Українська правда
Київ

Мерія розробила порядок "вибивання" грошей з боржників

24.02.2009  09:48


Фото www.liter.kz
Київська міська державна адміністрація визначила порядок роботи ЖЕКів з жителями міста, які мають борги за спожиті житлово-комунальні послуги.

Про це йдеться в розпорядженні Київської міської адміністрації, повідомляють "Українські новини".

Якщо у власника житла або квартиронаймача виявлено борг за житлокомпослуги, що перевищує 3-місячні нарахування, ЖЕК має усно повідомити боржника про це і з'ясувати причини його виникнення.

Якщо боржник у письмовому вигляді не обґрунтував причину виникнення боргу протягом 10 днів з моменту одержання усного попередження і не сплатив цей борг, ЖЕК повинен письмово попередити його про можливе застосування юридичних засобів і запропонувати укласти договір на реструктуризацію заборгованості.

У разі несплати боржником боргу протягом 30 днів з моменту одержання письмового повідомлення ЖЕК має письмово повідомити його про внесення до реєстру боржників.

Якщо боржник відмовляється одержати письмове повідомлення, мінімум 2 співробітники ЖЕКу мають усно зачитати йому текст і скласти акт про відмову боржника одержати листа.

Після внесення боржника до реєстру ЖЕК уповноважений вжити заходів юридичного впливу для стягнення боргу. Це ЖЕКи можуть робити самостійно або з залученням колекторської компанії.

Договір про залучення колектора укладається між ним, ЖЕКом, виробниками компослуг і КП "Головний інформаційно-обчислювальний центр".

Після цього колектор у строк і на умовах, передбачених договором, може вживати всі необхідні і дозволені чинним законодавством заходи, спрямовані на стягнення боргу в досудовому порядку.

Для заохочення сумлінних платників ЖЕК має створити єдиний реєстр сумлінних платників.

Розроблений КМДА порядок має рекомендаційний характер. Порядком можуть керуватися у своїй діяльності ЖЕКи, виробники житлокомпослуг усіх форм власності, ГІОЦ і колекторські компанії.

Як відомо, у січні КМДА вирішила залучати колекторські компанії до стягнення боргів за компослуги з жителів міста.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.