ГоловКРУ заявляє про критичний стан "Київпастрансу"


У Головному контрольно-ревізійному управлінні України заявляють про критичний фінансовий стан КП "Київпастранс".

До такого висновку прийшли ревізори ГоловКРУ за результатами проведеної у IV кварталі 2008 року ревізії, повідомляє прес-служба управління.

За інформацією ГоловКРУ, збитки підприємства за 2007 рік становили 47,9 мільйона гривень, за 9 місяців 2008 року - 149,3 мільйона гривень.

Кредиторська заборгованість підприємства впродовж ревізійного періоду виросла в 3,2 рази, а коефіцієнт платоспроможності знизився до 0,13, що втричі менше від нормативного значення. Фінансування господарської діяльності підприємства здійснюється здебільшого за рахунок зовнішніх запозичень.

Основними причинами такого стану підприємства, з одного боку, є встановлення тарифів у розмірі, які не перекривають фактичні витрати з перевезення пасажирів, і брак джерел для покриття цієї різниці, з іншого - достатньо високий рівень фактичних витрат.

Негативно позначається на фінансовому стані "Київпастрансу" наявність значної кількості пільговиків. За статистичними даними, лише кожний п`ятий пасажир платить за проїзд, решта їздять безкоштовно або за значно меншу плату (проїзні квитки для учнів і студентів). Міська влада, яка суттєво розширила перелік пільговиків, не забезпечила в повному обсягу джерела компенсації вартості їх проїзду.

Як повідомляють у ГоловКРУ, в 2007 році "Київпастранс" відповідно до інвестиційних договорів передав стороннім організаціям в безкоштовне користування встановлені на зупинках 364 секції торговельних павільйонів розміром 1,8 кв.м на умовах, що ті щомісячно реалізовуватимуть абонементні талони на суму, не менш за обумовлену в договорі.

Фактично вказані умови реалізації не виконувались переважною більшістю організацій і підприємців, а деякі з них взагалі не продали жодного абонемента. Проте керівництво КП "Київпастранс" не вживало жодних заходів для стягнення передбаченої договірними умовами плати або розірвання договорів, внаслідок чого недоотримало доходів від реалізації абонементних талонів на загальну суму 2,2 мільйона гривень.

За аналогічних умов в 2008 році від реалізації абонементних талонів недоотримано доходів на суму 1,6 мільйона гривень.

Крім того, понад 2,7 мільйона гривень доходів втратив "Київпастранс" і 282,8 тисяч гривень - бюджет Києва в результаті підміни договорів оренди договорами послуг та заниження розміру ставок орендної плати на нерухоме майно.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ