"Київенерго" просить Тимошенко забезпечити розрахунки за газ


АК "Київенерго" звернулася до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо вжиття заходів для забезпечення взаєморозрахунків за газ та послуги теплопостачання.

Про це йдеться у листі до голови уряду, повідомляє преc-служба "Київенерго".

У листі зазначається, що енергокомпанія наразі знаходиться у край складному становищі, причина якого є у невиконанні зобов'язань з боку київської влади по відношенню до "Київенерго", а також неконструктивна позиція НАК "Нафтогаз України".

"Вирішити питання із взаємною заборгованістю трьох сторін можливо за допомогою чинної постанови Кабінету міністрів №440. Але "Нафтогаз України" відмовляється провести взаєморозрахунки згідно з цією постановою, через що складається враження, що компанія не бажає зменшувати заборгованість "Київенерго" за газ, хоча для цього є всі підстави. На тлі цих подій викликають стурбованість нещодавні заяви про можливе банкрутство енергокомпаній за борги", - йдеться в листі.

У прес-службі компанії зазначають, що не вірять, що "держава зацікавлена у штучному доведенні до банкрутства енергетичних компаній, зокрема "Київенерго".

Компанія очікує, що на спеціальному засіданні Уряду з цього питання, яке відбудеться днями, будуть опрацьовані додаткові механізми впливу на КМДА з тим, щоб зобов'язання керівного органу столиці у відношенні до "Київенерго" були дотримані.

У листі керівництво "Київенерго" зазначає, що накопичений борг КМДА перед "Київенерго" станом на 1 січня 2009 складає понад 1,3 мільярда гривень.

"Заборгованість виникла через невідшкодовану компенсацію різниці в тарифах на тепло, які є економічно необґрунтованими. Таким чином київська влада не виконує покладених на неї функцій щодо відшкодування різниці в тарифах", - заявляють у компанії.

Як відомо, складна ситуація з теплозабезпеченням у столиці виникла у середині січня. Тоді "Газ Украины" попередила "Київенерго", що починає процедуру обмеження газопостачання "Київенерго". Такі дії компанія пояснювала тим, що "Київенерго" не розрахувалася за спожитий газ.

Згодом "Київенерго" заявила, що переходить на мазут, однак його запасів, як казали в компанії, вистачить лише до 3-5 лютого. Мер Києва Леонід Черновецький погрожував відключити "Газ України" від каналізації у тому  випадку, якщо вона обмежить газопостачання "Київенерго".

Також мер вимагав від "Газу України" погодитися погасити заборгованість взаємозаліками. За словами градоначальника, сума, яку можна погасити таким чином, становить близько 270 мільйонів гривень. 

На початку лютого "Київенерго" направила до суду вісім позовів на ДК "Газ України", щоби змусити монополіста укласти договір на постачання природного газу. Проте у "Газі України" заявили, що компанія укладатиме договірні відносини з "Київенерго" на 2009 рік лише після погашення заборгованості за спожитий енергокомпанією газ. 

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ