У центрі столиці знищують історичну пам’ятку



Знесення будинку по вул. Великій Васильківській, 35. Фото igordaily
Дії забудовника ТОВ "Київ Житло-Інвест Менеджмент" завдали непоправної шкоди історичній і культурній спадщині Києва.

Про це заявляють активісти громадської ініціативи "Збережи старий Київ".

Як відомо, цей будинок мав фасад з оздобленням високої художньої цінності. Крім того, саме цей дім був останнім місцем проживання видатного єврейського письменника Шолом Алейхема. Саме із цієї адреси, за даними істориків, він надіслав свого останнього листа до Льва Толстого.

За словами активістів, забудовник свідомо порушив закон, зруйнувавши будинок за адресою вул. Велика Васильківська, 35.

24 січня було видано припис Головного управління з охорони культурної спадщини КМДА про призупинення будь-яких робіт на цій ділянці, оскільки це є порушенням закону "Про охорону культурних пам'яток". Однак роботи з демонтажу дому прискорились.

"Присутність на майданчику представників міліції, особисто начальника управління з охорони пам'яток Р. Кухаренка та звичайних киян, котрі намагались зупинити руйнацію, - усе це не змусило будівельників зупинити свої протиправні дії", - заявляють активісти.

Вони відзначають, що поганий стан пам'ятки не є підставою для її знищення.

"Сучасні технології будівництва дають змогу повністю оновити всю будівлю, зберігши та реставрувавши фасад. Адже не можна зруйнувати Маріїнський палац, котрий зараз теж обнесено зеленим парканом - він теж перебуває не в найкращому стані", - сказала активіст Інна Совсун.     

Громадська ініціатива "Збережи старий Київ" вимагає від правоохоронних органів дати належну правову оцінку діям забудовника. До киян активісти звертаються з проханням дати політичну оцінку поведінці київської влади й так званої опозиції, зокрема і блоку Кличка.

За словами активістів, зараз необхідно зберегти сусідній будинок.

"Дім за адресою вул. Велика Васильківська, 37, усе ще стоїть. Його ще можна і треба врятувати. Попри унікальний судовий позов Печерської РДА до Міністерства культури проти внесення будинку до реєстру нерухомих пам'яток України, його таки було внесено туди", - сказала Совсун.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ