"Київенерго" через суд вимагає укладання договорів на постачання газу


АК "Київенерго" направила до суду вісім позовів на ДК "Газ України", щоби змусити монополіста укласти договір на постачання природного газу.

Згідно з низкою чинних законодавчих актів "Газ України" зобов'язаний реалізовувати природний газ для потреб підприємств, які виробляють теплову енергію, у тому числі і для "Київенерго", повідомляє прес-служба компанії.

За словами директора з правового забезпечення "Київенерго" Дмитра Усатюка, з перших чисел грудня минулого року компанія "Київенерго" регулярно звертається до "Газу України" з пропозицією укласти договір, проте, жодної відповіді не отримало.

"У той же час "Газ України" також не надала своїх варіантів договорів . Звідси можна зробити висновок, що компанія "Газ України" принципово не зацікавлена в укладанні договорів з "Київенерго", що й змусило нас звернутися до суду", - пояснив Усатюк.

Він відзначив, що імпортований природний газ на території України реалізується виключно НАК "Нафтогаз України" та її дочірньою компанією "Газ України". Оскільки іншого джерела отримання газу для "Київенерго" не існує, то дії "Газу України" однозначно трактуються законом як зловживання монопольним положенням. Таким чином, "Газ України" не має права ухилятися від укладання договорів з "Київенерго".

"Причиною відмови укладати договори очевидно є спроба змусити "Київенерго" розрахуватися з боргами за газ. При цьому "Газ України" не тільки ігнорує підписання договорів на поставки газу на 2009 рік, але й відмовляється підписати акти за використаний газ, а також провести взаєморозрахунки згідно з постановою Кабміну", - сказав Усатюк.

За його словами, така позиція державної компанії є вкрай неконструктивною і веде до непоправних наслідків.

"Оскільки "Київенерго" зобов'язана забезпечувати стабільне виробництво теплової енергії всім споживачам - чи то заводам, житлово-комунальним або бюджетним організаціям, ми вимагаємо від "Газу України" укласти договори на постачання природного газу і надалі дотримуватися закону", - додав Усатюк. 

Як відомо, раніше ДК "Газ Украины" попередила "Київенерго", що починає процедуру обмеження газопостачання "Київенерго". Такі дії компанія пояснювала тим, що "Київенерго" не розрахувалася за спожитий газ.

Згодом "Київенерго" заявила, що переходить на мазут, однак його запасів, як казали в компанії, вистачить лише до 3-5 лютого. Мер Києва Леонід Черновецький погрожував відключити "Газ України" від каналізації у тому  випадку, якщо вона обмежить газопостачання "Київенерго".

Також мер вимагав від "Газу України" погодитися погасити заборгованість взаємозаліками. За словами градоначальника, сума, яку можна погасити таким чином, становить близько 270 мільйонів гривень.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ