Заказнику "Жуків острів" завдали шкоди на 100 тисяч


Сума чергового збитку, заподіяного Жуковому островові несанкціонованими гідронамивами, складає близько 100 000 гривень, а винними займеться прокуратура.

Про це заявив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Києві Олександр Прогнімак, пише Ліга.

"Раніше розповсюджена в ЗМІ інформація про суму збитку, заподіяного внаслідок несанкціонованих гідронамивних робіт ландшафтному заповідникові "Жуків острів" у розмірі 10 175 гривень не відповідає дійсності, адже тільки за попередніми даними перевірки ця сума складає близько 100 000 гривень", - заявив Прогнімак.

За його словами, жодних дозволів на намив території в межах ландшафтного заповідника "Жуків острів" Держуправління екології столиці не видавало. Матеріали за фактом незаконних дій передані на розгляд до Київської природоохоронної прокуратури.

Прогнімак також відзначив, що подібні порушення законодавства, тим більше в таких масштабах, караються не тільки фінансово, але і кримінально.

"Незважаючи на це, на жаль, залишається спокуса незаконно здійснювати намив з метою отримання комерційного прибутку на шкоду навколишньому середовищу і безпеці киян", - підкреслив начальник Прогнімак.

Крім того, Державне управління охорони навколишнього природного середовища ініціювало включення території від устя ріки Віта до південної межі Києва до складу ландшафтного заповідника "Жуків острів". Відповідні пропозиції, у тому числі і картосхема майбутніх кордонів заповідника, передані у Київраду.

При цьому головний еколог Києва відзначає, що проблеми заповідника вже сьогодні вимагають твердих, скоординованих дій представників усіх рівнів влади.

Як відомо, раніше Київський апеляційний господарський суд ухвалив рішення задовольнити позовні вимоги прокуратури Києва і скасувати рішення Київради, яким у серпні 2007 року був фактично знищений заказник "Жуків острів". Таким чином, площа заказника "Жуків острів" знову становить 1620 га і на ньому заборонене будівництво.

Заказник "Жуків острів" був створений Київрадою у 1999 році. На сесії Київради 22 серпня 2008 року, депутати зменшили територію ландшафтного заповідника місцевого значення "Жуків острів" у 8 разів.

Також раніше Господарський суд відхилив протест заступника прокурора Києва про створення ландшафтного заказника "Жуків острів". У такий спосіб територія заповідника залишилася зменшеною у 8 разів.

За словами начальника головного управління земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації Анатолія Муховикова, близько 700 га Жукового острова забудували за сприяння попередньої влади столиці.

Водночас міська влада обіцяла впорядкувати заповідну зону "Жукового острова" і зробити її доступною для туристів, відкривши на території заповідника Музей флори і фауни.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ