Киянам розкажуть про можливості покращення компослуг


З грудня 2008 року у Києві працює консультаційний центр з питань створення та розвитку об'єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Мета центру - допомога ініціативним групам, котрі хочуть створити ОСББ, а також вже існуючим ОСББ у вирішенні юридичних питань - оформлення документів, написання статуту, вирішення питань права власності на прибудинкові території тощо.

Окремим напрямком діяльності центру стане просвітницька діяльність серед широких верств населення столиці, повідомляє громадська ініціатива "Збережи старий Київ".

Так, киянам розповідатимуть про можливості покращення житлово-комунальних послуг та розв'язання проблем прибудинкових територій шляхом створення ОСББ.

Активісти "Збережи старий Київ" переконані, що питання трансформації житлово-комунальної сфери міста стає дедалі актуальнішим. Ці проблемі відомі кожному мешканцеві столиці - постійні перебої з подачею гарячої чи холодної води, слабке опалення, забудови прибудинкових територій, вимикання електрики та головне - неможливість громадян будь-яким чином впливати на рівень отримуваних послуг.

"Разом з тим, шляхи впливу є, проте вони не є широко відомими. До того ж законодавча база та дії місцевої влади не є сприятливими для ефективної діяльності ОСББ як у питанні якісно нового рівня комунальних послуг, так і у вирішенні проблеми масової забудови прибудинкових територій. Проте можливості на покращення житлово-комунальних послуг існують", - переконані активісти.

Так, у разі створення, ОСББ має право на отримання документів на право власності на прибудинкову територію. Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 2 березня 2004 року, прибудинкова територія (земельна ділянка навколо будинку) та допоміжні приміщення є невід'ємною частиною цілісного майнового комплексу - будинку, і на праві спільної власності належать власникам всіх окремих помешкань в будинку.

Реалізувати це право фактично стає можливим тільки у разі створення об'єднання власників. Таким чином можна убезпечити себе від забудови у власному дворі, і чимало ініціативних груп, що борються з ущільнювальною забудовою, на певному етапі вийшли на необхідність створення ОСББ для захисту власного життєвого простору.

"Разом з тим, тільки кільком ОСББ в Києві незважаючи на спротив з боку міської влади вдалось остаточно оформити право власності на землю. Проте саме існування ОСББ та початок процедури оформлення прибудинкової території - уже сприяють зупиненню незаконних будівництв", - наголошують активісти.

ОСББ має достатньо широкий простір для вибору принципів господарювання. Так, воно може передати свій будинок на баланс та обслуговування будь-якій приватній чи відомчій житлово-експлуатаційній установі або ж залишити його в комунальному ЖЕКу, може укласти з ЖЕКом договори лише на деякі послуги, може самостійно проводити повне обслуговування житла, укладати прямі договори з "Київенерго" та "Водоканалом".

Таким чином, ОСББ наближує мешканців до контролю за наданими послугами, дає змогу контролювати їх якість та у довготривалій перспективі - сприятиме розвиткові ринкових відносин у даній сфері.

Консультаційний центр відкрито у рамках ширшої кампанії коаліції сприяння житлово-комунальній реформі "Країна відповідальних власників", котра об'єднує громадські організації по всій Україні, котрі займаються даним питанням.

Центр працює за адресою вул. Межигірська, 3/7.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ