У киян незаконно забирають безкоштовну медицину?


Те, що за законом безкоштовне, при Черновецькому все одно стане платним. В кризові часи, коли люди рахують кожну копійку, мер вирішив перевести медицину на платні рейки.

Про це заявляють депутати Блоку Кличка у Київраді.

"Киян примусять платити за те, за що вони справно сплачують податки. Влада знову шукає шляхи наповнення порожнього бюджету, й на цей раз це йде в розріз з Конституцією", - заявляють у Блоці Кличка.

За словами депутатів, близько 600 тисяч пільговиків це нововведення не торкнеться. Натомість, всім іншим доведеться платити навіть за звичайні уколи та консультацію лікаря -офтальмолога, що раніше було безкоштовним.

"Найдешевшими послугами в прайс-листі бюджетних лікарень стануть "ін'єкції внутрішньо м'язові" або ж аналіз сечі в студентській поліклініці. А повне медичне лікування за своїми витратами стане таким, як в окремих приватних клініках", - говорять у Блоці.

"На киян повісять подвійний податок. Мало того, що бюджетна сфера медицини й так утримується за рахунок платників податків, вони все одно будуть вимушені вносити в лікарняні каси гроші", - заявляють в Блоці Кличка

Депутати підкреслюють, що самодіяльність в роботі влади, яка вже пообіцяла здирати гроші за все, порушує 49 статтю Конституції України, яка гарантує безкоштовне медичне обслуговування.

"Перелік платних послуг, які надають в державних закладах охорони здоров'я вже затверджений Постановою Кабінету Міністрів України. І лише Кабмін має вносити корективи до цього списку. Саме тому перелік від Черновецького не має жодної юридичної сили, і ці побори в поліклініках та лікарнях - незаконні", - кажуть чиновники.

Блок Кличка вимагає від влади скасувати ганебне розпорядження та взятися до роботи. А саме - реформувати медичну галузь, професійно підходити до питання наповнення бюджету соціальної сфери.

"Звісно, якщо роздавати бюджетні гроші на одноразові премії лікарям, то жодний бюджет цього не витримає, і Черновецький буде змушений шукати додаткові джерела надходжень. Тобто, стягуватиме кошти з тих, хто медичної допомоги потребує", - заявляють в Блоці Кличка.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ