Польові командири Майдану вип'ють чарку за рядового революції



Фото Дмитра Ларіна
У п'ятницю чотири колишніх польових командира Майдану Микола Томенко, Юрій Луценко, Тарас Стецьків і Володимир Філенко зібралися на головній площі столиці з нагоди четвертої річниці Помаранчевої революції.

Коментуючи події чотирирічної давнини на Майдані Незалежності, Луценко зазначив, що Майдан став ключовою подією в історії України, коли народ виступив проти фальсифікацій і брехні, повідомляє УНІАН.

За його словами, не дивлячись на те, що сьогодні дехто з політиків намагається спотворити ідеї Майдану, так чи інакше він змінив Україну.

"Єдине, щоб я зробив би сьогодні, якби той Майдан відбувався, я б так само гаряче боровся за Майдан, але, можливо, частіше кричав би Україна замість окремих прізвищ", - зауважив Луценко.

У свою чергу Томеноко зазначив, що ця дата - "це не дата приходу Ющенка на Майдан, а дата приходу людей на Майдан".

При цьому Луценко додав, що президент Віктор Ющенко тоді не вірив в Майдан, а більше вірив у кулуарні домовленості.

У свою чергу Філенко зауважив, що Україна "здобула в 1991 році незалежність, а не демократію, а Майдан зробив для України демократію. Ніхто не знає, в якій би країні ми були б зараз, коли не було б Майдану".

При цьому він підкреслив, що "Майдан спрацював в першу чергу завдяки людям. Ми сьогодні, якщо й вип'ємо чарку, то за рядового революції".

Водночас Стецьків зазначив, що за великим рахунком, "Майдан завоював свободу, поборов страх".

Відповідаючи на запитання, чи може ще раз відбутися подібний Майдан, Луценко відповів, що "не можна спланувати майдани наперед, вони виникають спонтанно".

Продовжуючи тему, Томенко висловив думку, що "Майдан - це фантастичний виграш свободи. Ми тоді виграли психологічно і морально".

Луценко від імені всіх чотирьох колишніх польових командирів, звертаючись через ЗМІ до рядових учасників Помаранчевої революції, подякував їм за участь в тих подіях, зауваживши при цьому, що "Майдан був, і ніхто у нас його не вкраде, тож вітаємо українців з черговою перемогою".

На Майдані Незалежності неподалік від монументу Незалежності розміщено невелику фотовиставка з фотографіями подій Помаранчевої революції.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ