У столиці пройде День пам'яті трансгендерних людей



20 листопада о 19:30 на площі біля Маріїнського палацу буде проходити акція, присвячена Дню пам'яті трансгендерних людей.

Приводом до проведення такого дійства є надзвичайно високий рівень трансфобії - ситуації суспільного неприйняття людей з іншою гендерною ідентичністю, повідомляє організатор акції громадська організація "Інсайт".

Подібне ставлення суспільства призводить, з одного боку, до відкритої агресії та насильства на адресу цих людей на вулиці, в сім'ї та за місцем роботи, а з іншого - до високого рівня спроб суїциду, що спостерігається серед трансгендерних людей.

Водночас, трансгендерні люди практично невидимі у сучасному суспільстві, а отже, їхніх проблем нібито й не існує, хоча, згідно з Конституцією, держава зобов'язується гарантувати права всім громадянам, а не лише деяким із них, говорять організатори.

За їх словами, серед основних проблем можна також виділити неможливість зміни громадянської статі без попередньої операції по корекції статі, а також складний процес отримання дозволу на зміну статі.

Останній такий дозвіл в Україні було видано спеціалізованою комісією більш ніж півтора роки тому.

У той же час, відзначають організатори, кількість людей в Україні, що потребують медичної допомоги для корекції статевої належності, може сягати десятків тисяч, а загальна кількість трансгендерних людей ще у кілька разів більша.

За словами координатора акції Ганни Довгопол, проводячи цей День пам'яті організатори хочуть привернути увагу суспільства до проблем людей, що відрізняються від "більшості".

"Те, що вони не відповідають стереотипним уявленням про чоловіків і жінок, зовсім не робить їх гіршими за інших. Інакшість не повинна бути приводом до дискримінації та насильства",  - сказала Довгопол.   

Під час акції буде запалено свічки, проведено хвилину мовчання на спомин про загиблих трансгендерів та запущено у небо кульки зі свічками. Акція триватиме до 20.00.

Трансгендери - люди, гендерна ідентичність яких відрізняється від тієї, яка у суспільстві асоціюється з біологічною статтю.  Тобто ті, хтоне сприймає свою біологічну стать. Наприклад, є "жінкою у чоловічому тілі" чи навпаки.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ