Мер чекає на громадську раду


У столичній мерії народилася нова ідея. У Києві планують створити громадську раду, яка розглядатиме найважливіші питання міста.

Насамперед обговорюватимуть проблемні забудови, сферу ЖКГ, тарифи на проїзд, повідомляє прес-служба КМДА.

Орган складатиметься з верхньої та нижньої палат. Першу представлятимуть фахівці з питань землекористування, містобудування, юристи. До другої обиратимуть киян від кожного мікрорайону.

Таким чином, сподівається столична влада, вдасться врахувати всі побажання киян у розв'язанні найрізноманітніших проблем міста.

За словами начальника Головного управління з питань внутрішньої політики КМДА Віктора Гонча рука, по суті, це буде - локальний двопалатний парламент.

"Перша палата, умовно кажучи, палата старійшин. Тобто, поважних людей, які мають високий громадський статус, і експерти з тих чи інших аспектів суспільного життя. Кожного з них призначатиме особисто міський голова. Здебільшого, більшість із них у минулому працювали на посаді голови міста, мають статус почесних громадян Києва, експертів із тих чи інших питань", - сказав Гончарук.

Другу палату, за його словами, сформують шляхом виборів у мікрорайонах міста за спрощеною процедурою. Тим не менше, це будуть повноцінні вибори, оскільки свого представника матиме кожен столичний мікрорайон.

Порядок денний нового органу формуватиме громадськість. Проблеми розглядатимуться в двох палатах. Але окрім загального обговорення, відбуватиметься ще й сесійне засідання, розглядатимуть питання і на профільних комісіях, в групах, які попередньо вивчатимуть й опрацьовуватимуть проблему.

"Функції секретаріату покладено на ГУ внутрішньої політики КМДА, яке також долучиться до певних процедурних питань. Тобто, ми аналізуємо хто звертається до саll-центру, хто приходить під стіни мерії, з якими проблемами і таким чином формуємо порядок денний. Окрім цього, існують й нагальні проблеми, які в усіх на слуху. Скажімо, підвищення тарифів на проїзд у міському громадському транспорті. Тобто, готуємо це питання попередньо у вигляді проекту рішення, щоб винести на громадські обговорення і провести громадську експертизу", - сказав Гончарук.

Він також відзначав, що швидше за все, представників верхньої і нижньої палат громадської ради обиратимуть терміном на півроку, і працюватимуть люди у громадській раді безкоштовно.

"У верхній палаті засідатимуть 30 осіб. У нижній - їхня кількість буде значно більшою. Попередньо там працюватиме від 50 до 100 осіб, в залежності від кількості мікрорайонів", - сказав Гончарук.

За його словами засідання будуть проходити в Колонній залі мерії, а громадська рада носитиме формат громадських слухань і обговорень. Начальник головуправління  внутрішньої політики переконаний, що громадська рада при мерові почне працювати вже у наступному році.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ