Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/49194bc80fc4f/
Українська правда
Київ

Київ може забути про сміття на 10 років?

11.11.2008  10:09


Полігон № 5 може пропрацювати ще 9 років. Після проведеної реконструкції практично всі претензії до нього знято.

Про це повідомив заступник голови правління "Київспецтрансу", яке займається вивезенням сміття" Микола Богданович, пише муніципальна газета "Хрещатик".

За його словами, роботи на звалищі розпочалися ще три роки тому і закінчилися у серпні нинішнього року. Вони обійшлися у 76,9 млн. грн. Однією з найпомітніших змін для жителів навколишніх сіл стало зникнення неприємного смороду.

У той же час із найважливіших для роботи звалища - встановили станцію перекачки стоків, очисні споруди дощової каналізації, обладнання з переробки фільтрату. Там також побудували лабораторію радіологічного контролю та реконструювали адміністративний корпус.

Богданович відзначив, що дискусії на рахунок роботи основного звалища твердих побутових відходів у селі Підгірці Обухівського району тривають уже не перший рік. Безліч разів полігон № 5 хотіли закрити. Найбільше претензій завжди було до екології, забруднення ґрунтових вод та смороду. Однак, як виявилося, нині проблеми полігону потроху залагоджують.

"Полігон працює і працюватиме ще не один рік. Його неодноразово намагалися закрити, але після проведеної реконструкції претензії зникають одна за одною", -  сказав Богданович.

[L]За його словами, за цей час на полігоні збудували лабораторію радіологічного контролю, котельні, контрольно-пропускний пункт, насосну станцію перекачки фільтрату, ЛЕП, трансформаторну підстанцію, зовнішні та внутрішні інженерні мережі. Там же відремонтували адміністративно-побутовий корпус, станцію перекачки стоків, очисні споруди дощової каналізації. Закуплено та змонтовано обладнання з переробки фільтрату.

У "Київспецтрансі" підрахували, що після реконструкції першої черги може вистачити ще років на 1,5 - 2. Другу чергу можна буде використовувати ще до 7 років. За цей час на території можна буде захоронити не менше 15 млн. кубометрів сміття.

"На сьогодні полігон № 5 - найкрупніший в Україні і найдосконаліший із точки зору інженерного вирішення. Загальна площа -  63,7 га. Існують 2 майданчики складування твердих побутових відходів. Перший нині працює з повним навантаженням, другий законсервовано. Тут тривають пошукові роботи з посилення дамби. Після її зміцнення відкриють другий майданчик", - розповів начальник полігону № 5 Олег Благодатний.

Він відзначив, що звалище щодня приймає до 1500 тонн побутового сміття. Влітку, у сезон кавунів, навантаження на полігон зростає іноді до 3000 тонн щодоби.

За словами Благодатного, сміття лежить шаром завтовшки 76 метрів на поліетиленовій плівці, що не допускає проникнення фільтрату в ґрунт. Торік полігон прийняв 386 тис. 675 тонн твердих побутових відходів, за 9 місяців цього року - 273 тис. 955 тонн.

Сміттєвози там снують один за одним, навіть уночі, адже полігон функціонує цілодобово. Майже вся техніка працює новенька.

"Ми маємо достатню кількість потужних машин, що дозволить нам забезпечити технологію захоронення і недопущення виникнення надзвичайних ситуацій. Цього року закупили ще один ущільнювач відходів типу "БОМАГ" із комплектом запасних частин та ремкомплект для очисних споруд на загальну суму майже 320 тис. євро", - сказав начальник полігону.

Навіть біля самого звалища запаху практично немає. Це результат укриття сміття землею.

Обслуговує полігон 84 людини. Працівники отримують від 2,5 до 4 тис. грн. На роботу їх привозять спецавтобусами. Через шкідливі умови праці люди одержують додатковий пайок - молоко чи вершкове масло.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.