У Києві набудують комп'ютеризованих паркінгів



У недалекому майбутньому у столиці будуть застосувати технології паркування без участі водіїв, з вимкненим двигуном і на мінімальній території. Усе це буде робитися для того, аби забезпечити усі автомобілі місцем та ефективніше використовувати землі, на яких будуються паркінги.

Про це у вівторок розповіли представники Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

Інститут паркувальних систем презентував свої практично революційні розробки та ліцензії. Генеральний конструктор установи Володимир Токаренко серед озвучених ідей назвав зокрема "перехопні" паркінги.

Такі об'єкти розміщують на під'їзді до міста. Водії можуть залишати там свої машини, а далі для владнання своїх справ користуватися громадським транспортом.

"Перехопні" паркінги здатні вмістити 200 - 500 машин. Використання їх дасть змогу на 13 відсотків зменшити потік транспорту містом. Однак обійдеться проект недешево -  створення одного машиномісця коштує $ 16-20 тис., пише муніципальна газета "Хрещатик".

Великі паркінги можна будувати і всередині кварталів. Так "Київміськбуд" замовив паркінг на 720 машиномісць на вул. Львівськиій у Святошинському районі.

У центральній частині міста, де щільність забудови більша й архітектурну гармонію не бажано псувати гігантськими паркінгами, їх пропонують робити прибудинковими. Збоку від будинку функціонуватиме багаторівнева парковка з розрахунку одне машиномісце на одну квартиру. Вартість його створення коливається в межах $ 5 тис.

Для ще більшої зручності паркінг "заривається" під землю, використовуючи кільця для метро. Розробники пропонують використати також неефективні площі автокооперативів, надбудовуючи стоянки просто над існуючими гаражами.

В усіх названих видах паркування автомобіль розміщує механізована система. Водію треба лише підігнати авто. Далі машина на рухомій платформі відправляється у ліфт, звідти -  на потрібний рівень та конкретне місце. Автівки стоятимуть практично впритул, адже двері в них не треба буде відчиняти. Такі паркінги повністю комп'ютеризовані.

Щоб отримати машину, доведеться зачекати кілька хвилин. Розробники запевняють, що об'єкти буде оснащено резервними джерелами електропостачання, а також надсучасною системою протипожежної безпеки.

Члени комісії розглянули також питання розробки схеми розташування багатоповерхових паркінгів у місті. Узгоджено близько 30 ділянок у різних районах міста. Багато з них розташовані на території стихійних гаражних кооператиів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ