У Черновецького оспівали сміттєспалювальні заводи


Метод термічного знешкодження твердих побутових відходів є найбільш оптимальним шляхом утилізації сміття.

Про це заявив перший заступник мера Анатолій Голубченко, повілдомляє прес-служба КМДА.

Він відзначив, що сміттєспалювальні заводи визнані екологічно безпечними.

"Прийняттю рішення щодо будівництва ТЕЦ на відновлювальному паливі у Києві передувало глибоке вивчення шляхів (термічне спалювання, піроліз, компостування, захоронення та інші) та місць утилізації відходів в усьому світі", - сказав Голубченко.

Він розповів, що було проаналізовано досвід Франції, Австрії, США, Японії, Данії, Росії та інших країн світу. Світова статистика свідчить, що за  період з 1965 до 2007 року побудовано 222 сміттєспалювальних заводи, на яких встановлено 2 тис. 583 лінії із спалювання відходів.

"Тільки у Франції за останній час збудовано 67 сміттєспалювальних підприємств, у Англії - 8, Італії - 6", - сказав Голубченко.   

Він додав, що якщо в Німеччині в 1965 році експлуатувалось сім сміттєспалювальних установок, то вже у 2002 році в країні працював 61 завод. З того часу тут з'явилося ще 12 нових. У США в 1988 році працювало близько 200 сміттєспалювальних установок, наразі працює вже 300 заводів.

У Данії функціонує 31 сміттєспалювальний завод, які знешкоджують 24% відходів. В Англії, за рахунок використання ТПВ в якості палива, щорічно заощаджується близько 8 млн. тонн вугілля і введена в експлуатацію ТЕЦ потужністю 40 МВт, яка працює на ТПВ.

Швеція до 25% комунальних потреб у теплоенергетиці погашає за рахунок термічного знешкодження ТПВ. В Японії термічно знешкоджується до 80% відходів і працює майже 2 тис. заводів, у Швейцарії знешкоджується 70% відходів. У Москві сьогодні будується два сміттєспалювальних підприємства.

"За результатами досліджень визнано, що при використанні відповідних газоочисних систем технологія термічного знешкодження ТПВ екологічно безпечна. Крім того, отримані після спалювання відходи мають ІV клас безпеки", - сказав Голубченко.

Він відзначив, що це дозволяє здійснювати їх захоронення на полігонах, а також використовувати як вторинну сировину.

"Попередні розрахункові показники потужності ТЕЦ на відновленому паливі, яку ми плануємо побудувати, складають 500 тис. тонн/рік (64 т/година)", - підсумував Голубченко.

"Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ