Кінотеатр "Жовтень" просить киян захистити його



Фото kino-teatr.in.ua
Колектив столичного кінотеатру "Жовтень" просить киян підтримати звернення до Київради щодо заборони продажу цього закладу культури.

Про це заявила на прес-конференції директор кінотеатру Людмила Горделадзе, повідомляє УНІАН.

За її словами, стало відомо, що Головне управління комунальної власності Києва звернулося до посадових осіб столичної мерії з ініціативою підготувати продаж деяких кінотеатрів, що перебувають у комунальній власності, зокрема , кінотеатру "Жовтень", на аукціоні.

Горделадзе розповіла, що причина, вказана ГУ комунальної власності, - ніби-то "неефективна робота, відсутність перспектив для її покращання", а також невідповідність вимогам сучасних комплексів.

За словами директора кінотеатру, "Жовтень" є одним з найстаріших закладів культури - збудований у 1931 р. Водночас на сьогодні він має постійну аудиторію і в ньому проводиться не тільки показ фільмів, як основного репертуару, який демонструється у всіх кінотеатрах міста, так і українського та європейського кіно, а й інші культурні заходи. Зокрема, фестивалі, прем'єрні покази, ретроспективи, творчі зустрічі кіномитців. На сьогодні в кінотеатрі функціонують 4 глядацькі зали.

"У цей час кінотеатр "Жовтень" є визнаним в світі кінотеатром, тому що кінотеатр "Жовтень" в цьому році прийнято до міжнародної європейської спільноти, до мережі європейських кінотеатрів "Європа сі нема". Це дуже почесна і дуже елітна організація, куди приймаються кінотеатри, які працюють з європейським матеріалом, арт-хаузним репертуаром, з репертуаром таким, який є найбільш складною частиною світового репертуару", - наголосила Горделадзе.

За її словами, вже отримана перша підтримка від цієї організації - надійшов перший транш - 10 тис. євро.

Цілісний майновий комплекс кінотеатр "Жовтень", як відзначила Горделадзе, зараз не є бюджетною організацією, він переданий в оренду трудовому колективу кінотеатру (ТОВ "Кіноман") до 2020 р.

Вона також відзначила, що "Жовтень" не може входити до об'єднання 19 комунальних підприємств "Київ кінофільм", яке було створено рішенням Київради в минулому році.

"На той час кінотеатр "Жовтень" як державне комунальне підприємство вже не існував і тому це, я вважаю, був помилковий запис стосовно кінотеатру "Жовтень", тому що він вже був на той час в оренді у трудового колективу у ТОВ "Кіноман"", - сказала Горделадзе.

Крім того, за словами Горделадзе, інвестувати в комунальну власність неможливо.

"Можливо реорганізувати комунальну власність, зробити на базі цього підприємства товариство або акціонерне товариство і держава або місто входить своєю частиною і тоді це з правової точки зору правильно, це буде товариство, де є частина держави чи міста і частина інвестора. Але це не має жодного стосунку до кінотеатру "Жовтень", тому що в нас цілісний майновий комплекс в оренді", - сказала директор кінотеатру.

Вона повідомила, що збір підписів киян, які проти продажу цього закладу, проводитиметься в кінотеатрі "Жовтень" з 15 жовтня. Директор нагадала, що необхідно зібрати 1 тис. підписів під документом, щоб передати його в депутатський корпус як місцеву ініціативу.

Згідно з довідкою, яку було надано на прес-конференції, в кінотеатрі "Жовтень" обладнані сучасною технікою і зараз діють 2 кінозали ("Гегемон" на 400 місць та "Кіноман" на 175 місць) та 2 відеозали ("Аншлаг" на 70 та "Класік" на 50 місць).

У жовтні буде також відкрито музичний відео зал "Солодке життя" на 20 місць. В 2007 р. на переглядах в кінотеатрі побувало 150 тис. 703 глядачі, за 9 місяців ц.р. - 115 тис. 342.

Колектив кінотеку "Жовтень" налічує 50 осіб. За 9 місяців поточного року підприємство сплатило 1 млн. 152,8 тис. грн. в місцевий та державний бюджети податків, зборів та платежів. Протягом 2008 р. основні засоби підприємства поповнені на суму 608,3 тис. грн. - це обладнання кінозалів, кафе, ремонтні роботи тощо.

Як відомо, раніше Київрада ухвалила рішення про створення на базі 19 комунальних кінотеатрів нового комунального підприємства Київської держадміністрації "Київкінофільм".

Рішення було ухвалене з метою підвищення якості і конкурентоспроможності українського кіно, пропаганди екранних видів українського і світового мистецтва, організації роботи з широкого використання кіно- і відеофільмів, удосконалення форм кінообслуговування населення Києва тощо.

На початку серпня голова постійної комісії Київради з питань культури, радник прем`єр-міністра Олександр Бригінець обнародував назви 10 муніципальних кінотеатрів, які міська держадміністрація пропонує продати. Серед них були названі "Братислава", "Лейпциг", "Ленінград", "Росія", кінотеатр ім. Т.Г.Шевченка, "Київська Русь", "Флоренція", "Екран", "Жовтень", кінотеатр ім. Гагаріна.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ