Метрополітен готовий щороку будувати 2-3 нові станції


На сьогодні столичний метрополітен готовий здавати в експлуатацію 2-3 станції метро щороку. Тим самим зруйнувавши традицію, коли за 48 років було збудовано 47 станцій метро.

Про це на засіданні Київради заявив керівник КП "Київський метрополітен" Петро Мірошников.

"Ми здали депо. Це дуже складний об'єкт. На сьогодні ми готові здавати і 2, і 3 станції метро за рік. Проектом ми до цього готові. Усі проекти, які я сьогодні демонстрував, готові. Вони розроблені інститутом і пройшли держекспертизу", - сказав Мірошников.

Він наголосив, що вже сьогодні можна проводити тендер і розпочинати будівництво, але відзначив, що треба врахувати, що метрополітен - це дороге підприємство і складне в експлуатації.

"Будівництво однієї станції залежно від глибини прокладання коштує  від 200 до 380 мільйонів гривень. Відповідно 1 км прокладання тунелю коштує 200-300 мільйонів гривень.  Будівництво однієї станції з перегоном коштує приблизно півмільярда гривень", - сказав Мірошников.

Начальник метро також додав, що за 48 років не списали жодного вагона.

Він відзначив, що вагони застаріли не тільки фізично і морально. Вони і донині працюють на постійному струмові, у той час, як  увесь світ перейшов на рухомий склад, у якому використання енергії нижче на 30 відсотків.

"Вагони працюють у дуже напруженому режимі. І 2010 стає критичним, бо на списання підуть перших 100 вагонів", - сказав Мірошников.

Він наголосив, що на нові гілки необхідно ще 500 вагонів, тому за п'ять років треба буде купити 635 вагонів, орієнтовна вартість яких більше 5 мільярдів гривень.

Як відомо, столиця уже здавала метро швидкими темпами. Це було якраз перед достроковими виборами мера. І уся пам'ятають, чим це обернулося.  

Столичний градоначальник дуже хотів відкрити станцію "Червоний хутір" до виборів. Навіть за день до відкриття робітники нашвидкуруч бетонували сходи і вивозили сміття. Тож кияни практично не здивувалися, коли здана у такий спосіб станція, потекла уже на другий день.

"Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ