Блок Кличка заявляє про спроби тіньової приватизації "Київпастрансу"



Фото picasaweb.google.com
Головного комунального перевізника столиці - "Київпастранс" -  команда мера готується  віддати в приватні руки  ще з початку року. 

Так у Блоці Віталія Кличка відреагували на наміри столичної влади витіснити з доріг Києва маршрутки та замінити їх комунальним транспортом, повідомляє прес-служба.

"Наміри приватизувати "Київпастранс", лише балансова вартість якого становить 708 мільйонів гривень, Черновецький не приховує - підприємство ще на початку року було занесено до списку комунальних підприємств, які виставлять на продаж", говориться в повідомленні. 

За словами депутатів, незважаючи на добрі наміри, яким все це мотивується, мерія фактично  краде в громади головного комунального перевізника.

"Промерську більшість цікавить перш за все власність "Київпастрансу" - приміщення в центрі міста та будівлі санаторіїв в передмісті, і земля, що знаходиться  на балансі підприємства. Скоротивши кількість автобусів і тролейбусів, а також і кількість парків і депо, куди звезуть весь транспорт і обслуговуючий персонал, мер отримає додаткові земельні ділянки під забудову", - заявляють в Блоці Кличка.

Швидше за все, на думку депутатів, потім команда Черновецького виставить на продаж "Київпастранс" за продуманою  схемою, обґрунтовуючи киянам це збитковістю підприємства і неспроможністю справитися з пасажиропотоком 

"Тезу про те, що "міська казна не може тягнути далі збиткове підприємство, хай прийде хазяїн й наведе лад" кияни вже чули - під час приватизації монополістів у сфері комунальних послуг. Постійний шантаж відключеннями від водо-, тепло- та електрозабезпечення вже став їхнім фірмовою відзнакою", говориться в повідомленні.

Паралельно  мер розпочав  "перекроювання" транспортного ринку з  "виживання" зі столиці приватних перевізників.

Замість конкуренції у сфері приватних перевезень, у тому числі і за рівнем тарифів, кияни отримують повного приватного монополіста, який буде формувати ціни на власний розсуд, переконані в Блоці.

"Маршрутки морально застаріли ще кілька років тому і потребують заміни, але у діючої влади не вистачає волі, аби замінити їх сучасними автобусами та тролейбусами. Закупівлі, які зараз проводить влада - крапля в морі порівняно з транспортними потребами столиці", - заявляють депутати.

Київ потребує формування високоефективного транспортного комплексу, в якому перевага надається розвитку комунального транспорту. На думку депутатів Блоку Кличка, "системне вирішення цієї проблеми можливе лише за умови одночасної модернізації міського транспортного парку, впровадження європейських практик управління рухом та розробки нової схеми руху громадського транспорту".

"Звичайно, такі програми потребують суттєвих інвестицій, але столиця цілком спроможна їх профінансувати за рахунок відкритого продажу землі  за справедливу ціну та залучення коштів через програми міжнародних запозичень, які й так успішно реалізуються", - переконані в Блоці.

"Забрати в громади Києва власну транспортну компанію задля тимчасових бізнес-інтересів команди мера - означає віддати проїзд киян в руки монополістів та втратити будь-який вплив на ціни і розвиток транспортної мережі", сказано в повідомленні.

"Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ