У столиці подорожчає вода з крана



Внаслідок неповної оплати вартості спожитих послуг з водопостачання та водовідведення, ВАТ "АК "Київводоканал" в серпні 2008 був змушений припинити безоплатне надання послуг установам та організаціям, які фінансуються з міського бюджету та підпорядковані ГУ охорони здоров'я та медичного забезпечення КМДА.

Про це йдеться в службовій записці голови правління ВАТ "АК "Київводоканал" Ярослава Філатова меру Києва Леоніду Черновецькому.

"Заборгованість зазначених установ станом на 01.08.2008 складала 1 299 тис. грн. Рівень оплати з початку року - нижче 70% споживання", говориться в записці.

За словами Філатова, на сьогодні підприємство перебуває в дуже скрутному фінансовому стані внаслідок роботи за регульованими (зниженими) з боку КМДА тарифами. Адже, враховуючи соціальну напругу серед киян, викликану підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги, розпорядженнями КМДА були встановлені регульовані тарифи для населення на рівні 1,48 грн., які у 1,87 рази нижчі за економічно обґрунтовані.

В той же час, відзначив Філатов, з 1 червня 2008 року Товариство вимушене закуповувати реагенти для очистки води за цінами, які у два рази перевищують навіть ті, що були закладені до розрахунку економічно обґрунтованих тарифів на послуги з водопостачання.

"Одночасно тарифи на електричну енергію зростають щомісяця. Враховуючи неповну сплату за електроенергію, рахунки Київводоканалу за ініціативою АК "Київенерго" періодично знаходяться під арештом, проводиться відключення об'єктів водопостачання від джерел електроенергії", говориться в записці.

Подібні дії АК "Київенерго" пов'язані, насамперед, наявністю заборгованості ВАТ "АК "Київводоканал" за спожиту електричну енергію на суму 304 млн. грн.

Як відомо, 2007 рік "Київводоканал" закінчив зі збитком 8,809 млн. гривень, збільшивши чистий дохід на 59,8%, або на 194,794 млн. гривень до 520,351 млн. гривень у порівнянні з 2006 роком.

"Київводоканал" оцінює необхідність компенсації йому з держбюджету Києва різниці між діючими тарифами на водопостачання і водовідвід і їхню собівартість у 292 млн. гривень у 2008 році у випадку збереження тарифів.

"Київводоканал" є монополістом у сфері водопостачання і водовідводу на ринку Києва.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ