У Черновецького попросили райадміністрації розрахуватися за сміття



Київська міська державна адміністрація доручила районним адміністраціям погасити у тижневий термін заборгованість перед перевізниками твердих побутових відходів.

Про це у середу заявив перший заступник мера Анатолій Голубченко, повідомляє прес-служба КМДА.

"На сьогодні заборгованість ЖЕКів перед перевізниками сміття становить 24 млн. грн. Це пов'язано з тим, що тарифи на житлово-комунальні послуги економічно необґрунтовані, занижені", - сказав Голубченко.

Також, за його словами, не вперше постає проблема низької якості послуг перевізників, які, в свою чергу, пояснюють це необґрунтовано низькими тарифами, що не компенсують їхні витрати.

Заступник мера пообіцяв, що це питання буде вирішене без підвищення загальних тарифів на житлово-комунальні послуги для киян.

Крім того він відзначив, що система вивезення сміття у Києві має цілу низку слабких місць.

"Попри живу конкуренцію, яка стимулює перевізників (санітарну очистку міста забезпечує 21 підприємство), якість їхньої роботи залишає бажати кращого. Перевізники невдоволені ціновою політикою, а районні адміністрації не здатні покрити різниці між діючими тарифами та фактичними затратами", - сказав Голубченко.  

За його словами, щороку міська влада виділяє мільйонні компенсації на покриття цієї різниці, однак заборгованість ЖЕКів перед перевізниками постійно зростає.

"Цьогоріч вона на п'ять з половиною мільйонів більша, ніж минуло року. Причина у незбалансованих тарифах. Плата за вивезення сміття для населення значно нижча встановленої перевізниками вартості цих послуг.  Лише у Святошинському районі ця різниця сягнула 2,6 мільйонів гривень, у Голосіївському - 5,4", - відзначив заступник мера, додавши, що на сьогодні  вже напрацьовані конкретні кроки для покращення якості вивезення сміття.

Проте, переконаний Голубченко, реформування галузі повинне розпочатися зі зміни нашого ставлення до відходів.

"Щороку обсяги сміття, яке вивозять у Києві, зростає на десять відсотків. Лише минулого року міська влада закупила більше тридцяти сміттєвозів та близько двох тисяч контейнерів для сміття. Однак нині їх знову не вистачає. Адже потреби міста зростають щодня.

Те, наскільки чистий Київ, залежить передусім від самих киян", - сказав заступник голови КМДА.

Голубченко підкреслив, що найгірша ситуація у приватному секторі - там досі утворюються стихійні звалища.

Міська влада закликає киян з розумінням та відповідальністю ставитися до питання вивозу сміття з їх прибудинкових територій та вчасно оплачувати комунальні послуги.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ