ЮНЕСКО візьме під крило Андріївську та Кирилівську церкви Києва?



Національний заповідник "Софія Київська" розраховує, що Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури внесе до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО від України Андріївську й Кирилівську церкви в Києві влітку 2009 року.

Про це розповіла заступник директора заповідника Ірина Марголіна, повідомляють "Українські Новини".

"Якщо все буде нормально, тоді, я думаю, позитивне рішення буде прийнято влітку 2009", - сказала Марголіна.

Вона повідомила, що в липні відбулася сесія ЮНЕСКО, на якій Україна представила свої пропозиції щодо номінації церков. Однак фахівці ЮНЕСКО рекомендували номінувати їх не шляхом розширення зон об'єкта, а шляхом доповнення існуючого номера.

"Номер "Софії Київської" і Києво-Печерської лаври (у списку ЮНЕСКО) - 527 і вже є номер у Кирилівської й Андріївської церков - 527bis, нам уже дали певний аванс, що їх будуть розглядати", - додала Марголіна.

Таким чином, Україна повинна переробити номінаційне досьє відповідно до рекомендацій та представити його повторно на розгляд ЮНЕСКО до лютого 2009 року.

Крім того, Марголіна повідомила, що фахівці ЮНЕСКО рекомендували Україні номінувати Судакську (Генуезську) фортецю у список разом з іншими пам'ятками цього періоду, розташованими на території Італії, Греції, Туреччини. У зв'язку із цим заповідник звернувся до адміністрацій заповідників у цих країнах з пропозицією про співпрацю.

Як відомо, в 2007 році Україна запропонувала ЮНЕСКО внести до списку всесвітньої культурної спадщини Андріївську й Кирилівську церкви в Києві й Судакську фортецю у Криму.

Україна пропонувала включити обидві церкви в список ЮНЕСКО під тим же номером, під яким у ньому вже перебувають Києво-Печерська Лавра й "Софія Київська", розширивши, таким чином, цю категорію.

Також Україна запропонувала внести Судакську фортецю окремим номером до списку.

Усього в списку ЮНЕСКО від України перебувають 4 об'єкти.

До складу заповідника "Софія Київська" входять близько 50 пам'яток архітектури, серед яких Кирилівська й Андріївська церкви.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ