У Києві фестиваль фільмів Параджанова



У столичному кінотеатрі "Жовтень" проходить фестиваль "Сергій Параджанов: кінорежисер, художник, геній".

У рамках фестивалю покажуть чотири фільми видатного кіномайстра.

"Тіні забутих предків", 1964, Кіностудія ім. Довженко, 97 хв. Драма

Цей фільм-легенда про любов гуцулів Ромео і Джульєтти, (перша роль в кіно українського актора, режисера, сценариста і композитора Івана Міколайчука) створений за мотивами новели Михайла Коцюбинського, приголомшує драматизмом подій і доль.

Авторський світ фільмів Сергія Параджанова - це чарівний сплав кольору, пластики, музики і слова. Вражаюча краса старовинних костюмів, начиння, чудових високогірних пейзажів; таємничість напівязичницьких ритуалів; екзотичне звучання фольклорних мелодій і неймовірне багатство кіномови ставлять фільм в ряд загальновизнаних шедеврів світового кіно.

"Колір Гранату", 1969, Вірменфільм, 79 хв. Драма

Саят-нова, поет і чернець, подібно до всіх великих мандрівників в світі духу, намагається визначити кінцевий сенс буття, вищу грань в шкалі цінностей. Для цієї мети Параджанов виводить на перший план фактурні, колірні, пластичні співвідношення неживих предметів: плодів, шерсті, дерева, глини.

Варварської гостроти і значності образ плід граната - знак Життя, і обагрений кинджал - знак Смерті - стають посиланням до протистояння. У перших ж кадрах фільму кривавою плямою на білому полотні розтікається сік граната. Далі, і в сценарії і у фільмі, конфлікт між мирським і духовним, Життям і смертю розвивається в класичному позначенні червоного і чорного.

"Легенда про Сурамську фортецю", 1984, Грузія-фільм, 84 хв. Драма

Фільм присвячується воїнам усіх часів, що віддали своє життя за Вітчизну. В його основі лежить стародавня грузинська легенда: готуючись до захисту своєї країни від нападу іноземних поневолювачів, народ зводив фортецю, але кожного разу, коли стіна досягала рівня даху, вона обрушувалася.

"Стіна вистоїть, якщо в неї буде замурований найпрекрасніший хлопець", - сказала ворожка. І знайшовся хлопець, який зробив самопожертвування ради порятунку Вітчизни. Завдяки цій жертві фортеця була споруджена, і ніхто і ніщо вже більше не могло її зруйнувати.

"Ашик-керіб", 1988, Грузія-фільм, 75 хв. Драма

Романтична драма по мотивах однойменної поеми великого російського поета Михайла Лермонтова. "Ашик-керіб" - одна з найяскравіших картин в творчості Сергія Параджанова. Режисерові вдалося досягти ефекту справжньої поліфонії кольору і звуку.

Екран ніби уподібнюється східному ринку, де можна зустріти все, що завгодно, від антикваріату до лубкової саморобної картинки.

Ашик-керіб був бідний, але у нього було добре серце і прекрасний голос. Він грав на саазе - турецькій балалайці, прославляючи стародавніх витязів Туркестану, виступав на святкуваннях і весіллях. Одного разу побачив він красуню Магуль-мегері, дочку турецького багача, і закохався в неї. Але хіба видасть багач свою дочку за бідняка? Ашик-керіб присягнувся сім років мандрувати, щоб нажити багатство або померти. Якщо до призначеного терміну він не повернеться, Магуль-мегері вийде заміж за іншого...

У фойє кінотеатру можна також переглянути репродукції художніх творів Параджанова.

Фестиваль триватиме до кінця серпня.

Інформація з сайту Кінотеатр "Жовтень"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ