Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4889ed9553a8d/
Українська правда
Київ

Американці запропонували Києву збудувати легке метро

25.07.2008  19:13


Представники Інтерконтинентальної Комерційної Корпорації (США) звернулися до київської влади з інвестиційною пропозицією щодо будівництва надземної транспортної системи пасажирських перевезень для міста Києва.

Про це заявив заступник мера Денис Басс, повідомляє прес-служба КМДА.

"Мова йде про проект монорельсової залізниці або легкого метро. Зараз схожий проект ми реалізуємо в Києві при реконструкції швидкісного трамваю, який іде на Борщагівку. Там використовується схожа технологія, але ми не використовуємо спеціальних надземних платформ та монорельсову технологію", - сказав Басс.

За його словами, цей проект цікавий ще й тим, що влада зможе велику бюджетну частину перенести на плечі інвестора.

Заступник мера повідомив, що буде створено спеціальну робочу групу, яка вивчить досвід впровадження монорельсових систем в інших містах.

"Враховуючи проблеми трафіку в місті, ідея монорельсової системи, звичайно, прижилася б в Києві. Але для цього необхідно вивчити існуючий досвід, ціну питання та інвестиційні засоби, які ми зможемо отримати в результаті інвестиційних конкурсів. Тому ми попрацюємо над цим і спільними зусиллями найближчим часом презентуємо уже наш варіант цього проекту", - розповів Басс.

Монорельсові залізниці мають ряд переваг. Зокрема, завдяки своїй надземній конструкції вони рухаються поверх насичених транспортом вулиць без потреби зупинятись в заторах. Водночас вони не заважають рухові міського транспорту.

Надземні системи є екологічно безпечними - вони використовують електричне живлення і не забруднюють навколишнього середовища, а завдяки гумовим колесам пересуваються майже безшумно. Монорейки базуються на вузьких опорних стовпах, що займають невелику площу (їх ширина менша за ширину вагонів).

Окреслюючи нові проекти модернізації громадського транспорту, Денис Басс зазначив, що зараз паралельно йде робота над північним кільцем залізниць міста.

"Мова йде про міську електричку, яку ми плануємо пустити по північному кільцю від Троєщини на правий берег спочатку до Святошино, потім замкнути кільце південним півколом та пустити від Святошино назад через вокзал на Троєщині", - сказав Басс.

За його словами, такий проект також міг би будуватися з урахуванням монорельсової технології.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.