Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/486c90a4a84fc/
Українська правда
Київ

Киянам варто запастися хлібом: з 7 липня ціна зросте вдвічі

03.07.2008  12:41


Фото www.epochtimes.com.ua
Відкрите акціонерне товариство "Хліб Києва" з 7 липня вимушене в односторонньому порядку підняти роздрібно-відпускні ціни на свою продукцію.

Про це ідеться у повідомленні компанії, повідомляє УНІАН.

Гостра фінансово-економічна криза, у якій на цей момент знаходяться підприємства ВАТ "Хліб Києва" - ВАТ "Київ хліб" і ВАТ "Київ млин", спонукає підприємства піти на непопулярний крок - підвищити ціни на наймасовішу складову продукції - соціальні сорти хлібу, говориться у повідомленні.

Керівництво компанії стверджує, що звернення трудових колективів столичних пекарів та мукомелів до органів державної влади з проханнями про підвищення цін на масові сорти хліба та батони вищого ґатунку не привели до бажаних результатів.

"У зв'язку з тим, що рентабельність продукції на підприємствах "Київ хліб" та "Київ млин" у квітні 2008 року становила мінус 30% на батон "Нива", мінус 37% на хліб "Український", мінус 28% на хліб "Пшеничний", підприємства знаходяться на межі зупинки. Для нормальної життєдіяльності підприємств хлібопекарської галузі необхідні механізми ціноутворення, які забезпечили би рентабельність виробництва на ріні не нижче 15%", йдеться у повідомленні.

Керівництво компанії вважає, що політика подальшого утримування низької ціни на хліб загрожує підприємству серйозними проблемами, аж до банкрутства. Сучасні економічні умови швидко змінюються і спонукають компанію переглянути ціни на продукт, що виробляється.

"У результаті цього з 7 липня ціна батона "Нива" складатиме 2,30 грн. (замість теперішньої 1,40 грн.), хліба "Український" - 3,16 грн. (сьогодні 1,64 грн.), хліба "Пшеничний" - 2,68 грн. (сьогодні - 1,60 грн.).

"Востаннє столичні пекарі підвищували ціни на хліб у серпні 2006 року. За минулі майже два роки суттєво зросли ціни на складові як самого хлібу (до прикладу, пшениці на 90%, жито - 140%, соняшникову олію - 200%), так і задіяні енергоносії та послуги (природний газ - на 95,7%, електроенергія - на 100%, зарплата співробітникам - на 42%)", ідеться у повідомленні.

Пекарі стверджують, що при суттєвому подорожчанні всіх компонентів виробництва хліба ціна на нього залишилась старою і зараз руйнує економіку підприємств - щомісячні збитки в середньому складають 17-18 млн. грн. - більше, ніж 100 млн. грн. за перше півріччя 2008 року. [L]

Окрім того, існуюча цінова політика на хліб не дозволяє керівництву підприємства ефективно вирішувати соціальні питання. На даний момент середньомісячна зарплата робітника компанії, з урахуванням нічних і святкових змін, становить 2 588 грн, що істотно нижче середньої заробітної плати по Києву - 3 045 грн. і є причиною високої плинності кадрів, сказано у повідомленні.

Ще одним наслідком економічної неспроможності керівництво  компанії називає відсутність коштів на модернізацію виробничого процесу.

"Технологічно і морально застаріле обладнання, на якому щоденно виробляються тонни хлібопродуктів, погрожують перебоями з продуктом "номер один" для киян", заявляє ВАТ "Хліб Києва".

Як відомо, компанії неодноразово заявляли про підвищення ціни на хліб. Однак гостро проблема постала тільки після виборів у Києві.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.