Згодом в Києві перероблять усе сміття



Проектування та будівництво нового сміттєпеперобного заводу розпочнеться вже цього року.

Про це повідомив перший заступник мера Анатолій Голубченко, повідомляє прес-служба КМДА.

"Сьогодні полігон № 5 працює в нормальному режимі і його загальна потужність ще не вичерпана. Але відповідно до Директиви ЄС, з 2011 року відкрите захоронення ТПВ забороняється. Тому у нас виникла об'єктивна необхідність в будівництві двох сміттєпереробних підприємств загальною продуктивністю 1 млн. тон на рік. Під перший такий завод - ТЕЦ на відновлювальному паливі - вже виділена земельна ділянка площею 5,02 га в промисловій зоні міста Деснянського району біля діючої ТЕЦ-6", - сказав Голубченко.

Він також додав, що на конкурсних засадах вже визначено інвестора будівництва - австрійську фірму "АТ "ЕВН" АТ". Наразі завершується опрацювання договору з цим інвестором.

"І вже цього року буде здійснено проектні роботи і розпочато будівництво. Проектна потужність заводу складатиме - 500 тис. тон/рік", - поінформував Голубченко.

За його словами, згідно з чинним законодавством щодо природоохоронних вимог, відстань від житлової забудови до межі подібних підприємств має становити не менше 500 м.

А від запланованої ТЕЦ до найближчої житлової забудови Деснянського району відстань становитиме 3,53 км, а до с. Погреби - майже 2,5 км. Тож екологічні нормативи в частині забезпечення охоронної зони будуть витримані повністю. Крім того, отримані від переробки відходів тепло- та енергоресурси споживатимуться прилеглими до ТЕЦ масивами - "Троєщиноою" та "Райдужним".

"Окрім будівництва нових сміттєзаводів, ми запланували здійснити капітальну реконструкцію заводу "Енергія". В результаті місто отримає сміттєспалювальний завод потужністю до 300 тис. тон/рік з сучасною системою газо очистки", - зауважив заступник голови КМДА.

Він додав, що після вводу в експлуатацію запланованих сміттєпереробних підприємств, полігон № 5 буде використовуватись для захоронення тільки золошлакових залишків від термічного знешкодження ТПВ.

Як повідомлялося, в Києві щоденно утворюється від 3,5 до 4 тис. тон твердих побутових відходів. Таким чином щорічно в місті підлягає утилізації до 1,5 млн. тон ТПВ. Для здійснення утилізації функціонує два полігони № 5 та № 6, завод "Енергія" та 7 звалищ, розташованих в Київській області.

На полігоні ТПВ № 5 в с. Підгірці Обухівського району Київської області відкритим способом захоронюється до 40 % утворених в місті відходів, на заводі "Енергія" термічно знешкоджується до 20 % (230 тис. тон на рік). Полігон № 6, який розташований в Голосіївському районі Києва, приймає крупногабаритні та будівельні відходи.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ