Київський зошит Ахматової



У четвер в Музеї однієї вулиці відкривається виставка "Київський зошит Анни Ахматової"

Тут можна побачити фотографії поетеси і її оточення, особисті папери, свідчення про шлюб з Гумільовим... Київські листівки і газети початку XX століття допомагають краще зрозуміти той Київ, вулицями якого ходила Ахматова, повідомляє "Газата по-київськи".

Експозицію потрібно дивитися неквапливо: тоді полюбовно підібрані речі починають "говорити".

На відкриття приїхала скульптор Таїсія Судьїна, автор пам'ятника Ахматовій в Одесі, і протоієрей Михаїл Ардов. У будинку його батька Віктора Ардова на Великій Ординці Анна Андріївна прожила з 1934 по 1966 роки і завжди знала - є в Москві людина, що все зробить для неї.

Делікатно відкривається завіса над київським життям Ахматової, її любов'ю до Андріївської церкви, її трепетом перед Михайлівським Золотоверхим монастирем.

"Ахматова народилася під Одесою на Великому Фонтані, потім батьки переїхали в Царське Село, і все життя вона відносила себе до царськосельців. Улітку родина приїжджала в Київ і знімала квартиру на вулиці Інститутській. Коли батьки розлучилися, Анна жила в тітки на вул. Мерингівській (тепер вул. Заньковецької), закінчувала Київську Фундуклеївскую жіночу гімназію, потім два роки навчалася на Вищих жіночих курсах. - розповідає директор музею однієї вулиці Дмитро Шленський.

Метрична книга 1910 року розкрита на записі про одруження: "Студент Санкт-Петербурзького університету Історико-філологічного факультету Микола Степанович Гумільов. Потомствена дворянка, дочка відставного радника Анна Андріївна Горен кой".

Утім, до цього часу вона вже була відома як Ахматова - під таким псевдонімом вона публікувала вірші, почавши друкуватися в 1907 році.

На місці Українського дому було кафе - там Анна погодилася стати дружиною Миколи. Їхній союз був освячений 25 квітня 1910 року в дерев'яній церкві на Нікольскій слобідці. Здавалося, що історія безмовної любові Гумільова, що тривала кілька років, що пройшла через дві спроби самогубства, підійшла до щасливої розв'язки - але в 1918 році Анна вирішила розірвати шлюб.

Також на виставці представлені книги поезій Анни Ахматової.
 
Адреса музею - Андріївський спуск, 2б, ціна квитків: для дорослих - 15 грн, пенсіонерів і студентів - 10 грн, для дітей молодших класів - 5 грн. Виставка протриває до кінця літа.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ