СБУ виявила 35 випадків підкупу виборців


Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом підкупу виборців на виборах мера Києва й Київської міської ради.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента, повідомляють Українські новини.

Справа порушена за статтею 157 Кримінального кодексу (перешкоджання здійсненню виборчого права).

19 травня відбулася зустріч президента Віктора Ющенка з генеральним прокурором Олександром Медведьком й в.о. голови Служби безпеки України Валентином Наливайченком.

Наливайченко на зустрічі повідомив, що СБУ задокументувала 35 випадків підкупу виборців і розкрила схему підкупу виборців під назвою "Вавилон", що є розробкою російських політтехнологів.

Медведько також зазначив, що прокуратура Києва проводить ще 2 перевірки випадків підкупу виборців, за якими 19 травня буде ухвалено рішення про порушення кримінальних справ.

Ющенко закликав СБУ й Генпрокуратуру оперативно відреагувати на порушення законодавства під час виборів у Києві й припинити масштабну корупцію в цій сфері.

"Незалежно від того, про яку політичну силу мова йде, цього в Києві, як і де завгодно в Україні, не повинне бути. Це питання вашої честі - виконати закон", - сказав Ющенко.

Крім того, Ющенко доручив силовикам оприлюднити основні схеми підкупу виборців і застерегти людей від відповідальності за вчинення таких дій, а також розслідувати фінансування політичної реклами.

"Ті, хто здійснював цю схему, повинні відразу відповідати, щоб їх діяльність не поширювалася. На порушення виборчого законодавства, розквіт політичної корупції, що зараз існує на київських виборах, незалежно від кольору прапора, ви повинні давати належну правову оцінку", - передає прес-служба слова Ющенка.

Як відомо агентство, раніше міліція затримала три групи людей, які підозрюються в підкупі виборців за одну з політичних сил на вибори до Київської міської ради.

Лідер громадського руху "Народна Самооборона", що перебуває в передвиборній відпустці, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко обіцяє винагороду в 500 гривень кожному киянинові за інформацію про встановлення центру підкупу виборців.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ